Moto sport

FIA odgodila zabranu različitih načina rada motora

FIA odgodila zabranu različitih načina rada motora
Foto: Tanjug/AP | FIA odgodila zabranu različitih načina rada motora

FIA je odgodila zabranu korištenja različitih načina rada motora za VN Italije iako su novu direktivu planirali uvesti već na idućoj trci u Belgiji.

Proizvođači motora godinama koriste različite mape motora, zavisno od potrebne snage u određenoj situaciji, a ekstreman slučaj su kvalifikacioni načini rada motora u kojem motori razvijaju najviše snage i mogu se koristiti u vrlo kratkom periodu.

Mercedes je od uvođenja novih 1,6-litrenih V6 turbo motora mjerilo u gotovo svim parametrima, a posebno su se isticali kvalifikacionim načinom rada (Strat 1) kojeg su njihovi vozači koristili u Q2, u Q3, na startu trke, u kritičnim krugovima prije i poslije ulazaka u boks te prilikom napada ili obrane pozicije.

Ferari je prošle dvije godine privukao pažnju velikim skokom u snazi upravo u tim najjačim načinima rada motora, što se jasno vidjelo po njihovoj kvalifikacionoj formi, ali nakon FIA-inog uvođenja novoga senzora protoka goriva Mercedes je opet zauzeo vodeću poziciju.

Nakon VN Španije FIA je odlučila da stane na kraj korištenju različitih mapa motora te će od VN Italije timovi morati koristiti iste mape motora cijelog vikenda osim u izuzetnim situacijama poput sporih krugova u kvalifikacijama ili u krugovima dolaska na startni poredak.

FIA je uvjerena da će moći pratiti da timovi koriste isključivo jedan način rada motora.

“Mislim da smo vrlo sigurni da ćemo to moći pratiti, inače ne bismo krenuli putem kojim smo krenuli,” rekao je FIA direktor za trke Majkl Masi.

“Znam da je tehnička grupa odradila jako puno posla na ovome i kontaktirala sva četiri proizvođača motora kako bi dobili njihove povratne informacije.”

Eliminisanje korištenja najjačih načina rada motora vozačima će omogućiti da u trci u prosjeku imaju više snage na raspolaganju budući da agresivni načini rada jako troše motore, čak i u samo nekoliko krugova tokom trkaćeg vikenda.

(maxf1.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije