Moto sport

Pratite nas na Google news

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu
Foto: Tanjug/AP | FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu
Tanjug

Svjetska automobilistička federacija FIA je prije više od godinu dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko takmičenje u svijetu, trebalo da postane predvodnik ekološke održivosti u sportu.

Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz narednu deceniju, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkačoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

U završnici cijele operacije, F1 bi postala potpuno ugljično neutralna već sljedeće sezone, a do 2030. godine funkcionisala bi s nultim neto emisijama štetnih gasova, prenos SEEbiz.

Jedan od koraka u tom smjeru načinjen je ove nedjelje, nakon završetka ovogodišnje sezone.

FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferariju, Hondi, Mercedesu i Renou, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtjev FIA i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100 odsto održivo.

Proizvodači motora trebalo bi da ga unaprijede i počnu se prilagođavati na novu formulaciju goriva.

Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izrađeno isključivo rafiniranjem biološkog otpada.

Promjena će započeti već sljedeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10 posto biogoriva.

Ista takva će biti dozvoljena i u drugim FIA trkačkim klasama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije