Moto sport

Ferari mijenja plan i novi aero paket donosi za drugu trku u Austriji

Ferari mijenja plan i novi aero paket donosi za drugu trku u Austriji
Foto: Tanjug/AP | Ferari mijenja plan i novi aero paket donosi za drugu trku u Austriji

Tim F1 Ferari će ubrzati donošenje novog aerodinamičkog paketa nastalog na temelju promjene razvojne filozofije problematičnog SF1000 te ga planiraju koristiti već idućeg vikenda u Austriji, potvrdio je šef tima Matia Binoto.

Nakon lošeg izdanja na predsezonskim testiranjima, na kojima je Ferari otkrio probleme s korelacijom podataka u aerodinamičkom segmentu, u ekipi su se usredsredili na novi razvojni smjer i krenuli u razvoj novog paketa u ograničenom vremenu koji su imali zbog zatvaranja fabrike zbog virusa korona.

Ferari se protekle sedmice u Austriji pojavio s bolidom u gotovo istoj specifikaciji kao i na predsezonskim testiranjima s kojim su u kvalifikacijama bili sekundu sporiji od Mercedesa i 0.9 s sporiji od svog najbržeg vremena na istoj stazi prošle sezone dok su njihovi protivnici napredovali po nekoliko desetinki.

Novi aero paket trebalo je da bude spreman za treću trku sezone u Mađarskoj, na kojoj timovi koriste maksimalne novoe downforcea bez previše brige oko otpora zraka, ali Ferari je potvrdio da će novi paket, ili barem jedan dio, biti spreman za drugu trku u Austriji koja se održava pod nazivom VN Štajerske.

“Nadamo se da ćemo idućeg vikenda uvesti novi aerodinamički paket koji je planiran za VN Mađarske ili barem neke njegove komponente,” stoji u saopštenju Ferarija.

Ferari se ne nada da će novi paket u potpunosti zatvoriti zaostatak koji imaju za Mercedesom, ali se nada da će im pomoći da se barem ‘pomaknu u poretku’.

Šarl Lekler se kao brži Ferarijev vozač kvalifikovao sedmi, ali je uz dobre strateške odluke i izlaske sigurnosnog automobila uspio završiti drugi dok je njegov kolega Sebastijan Fetel trku završio na 10. mjestu.

(maxf1.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije