Moto sport

Ferari predstavio bolid za 2024: Stigao novi propeti konjić (FOTO)

Ferari predstavio bolid za 2024: Stigao novi propeti konjić (FOTO)
Foto: Screenshot/Ferrari | Ferari predstavio bolid za novu sezonu u šampionatu F1

Ferari je otkrio svoj novi F1 bolid za 2024. godinu. SF-24, kojim će pokušati biti konkurentniji u odnosu na prošlu godinu, češće će se boriti za pobjede i pokušati biti veća prijetnja Red Bulu, koji je dominirao prošlom sezonom.

Ferari je novi SF-24 otkrio u svojoj bazi u Maranelu, uz objavu nekoliko studijskih fotografija koje otkrivaju temeljite promjene u odnosu na prošlogodišnji SF-23. Prošle godine Ferari je bio vrlo brz u kvalifikacijama, ali u trci su značajno padali u konkurentnosti zbog lošijeg korištenja guma u odnosu na suparnike. Karlos Sains je u Singapuru bio jedini vozač koji je prošle godine pobijedio Red Bul, a Ferari je s novim SF-24 pokušao zadržati jake strane prethodnika poput odlične trakcije u sporim zavojima i brzine na pravcu.

Bolid ima nešto širi i zaobljeniji nos od prethodnika, a donje bočne sigurnosne strukture pomaknute su kako bi se oslobodilo više mjesta za strujanje vazduha ispod bočnih usisnika za hlađenje po uzoru na Red Bul i Meklaren.

Na prvi pogled bolid je estetski veoma drugačiji od svojih prethodnika, a to važi i za boju. Nakon pozitivnog prijema u Las Vegasu prošlog novembra bijela se vraća zajedno sa žutom, uvijek drugom bojom Ferarija. Nije prvi put da F1 Ferari bolid ima žutu boju, iako žute uzdužne pruge nisu viđene od 1968. godine, dok je ove godine prvi put uparena sa bijelom.

Na bolidu je manje crne boje nego prethodnih godina, sada ograničene na pod, barže, dio oreola i druge male površine. Točkovi su crveni sa dvostrukom bijelom i žutom prugom, a ove boje takođe su sadržane na trkačkim brojevima - 16 i 55 - koji nastavljaju da koriste zvanični font marke - Ferrari Sans, ovog puta u kurzivu.

"Prvo predstavljanje novog bolida svijetu uvijek je vrlo uzbudljiv trenutak za mene i vozače, čak iako svi već razmišljamo o trenutku kada ćemo se suprotstaviti našim suparnicima na stazi. Ove godine moramo krenuti tamo gdje smo stali na kraju prošle sezone, kada smo bili konstantni izazivači, s ciljem stalnog napredovanja u svim područjima", rekao je šef ekipe Frederik Vazer i dodao:

"Očekuje nas najduža sezona Formule 1 ikad i Šarl, Karlos i ja se slažemo da moramo biti bolji i učinkovitiji u načinu na koji upravljamo trkama, donoseći hrabre odluke, kako bismo dobili najbolji mogući rezultat na svakoj trci".

Šarl Lekler i Karlos Sains četvrtu godinu zaredom čine Ferarijevu vozačku postavu, ali ovo će biti posljednja Sainsova sezona budući da 2025. u ekipu dolazi Luis Hamilton.

ina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije