Moto sport

Ferrari SF90 Stradale oborio rekord kruga u Indianapolisu

Ferrari SF90 Stradale oborio rekord kruga u Indianapolisu
Foto: Screenshot/YouTube | Ferrari SF90 Stradale oborio rekord kruga u Indianapolisu

Ferrarijev prvi "plug-in" hibridni model, SF90 Stradale, zvanično je najbrži serijski automobil na Indianapolis Motor Speedwayu (u Assetto Fiorano specifikacijama).

Kao dio Ferrari Racing Days događaja, italijanski superautomobil je krug na stazi dugačkoj 3.925 metara kompletirao za 1:29,625.

"Bilo je sjajno svjedočiti impresivnim performansama Ferrarija SF90 Stradale", rekao je viši direktor trkačkih operacija IMSA, Mark Rafof, koji je nadgledao događaj.

Marka "propetog konjića" je na YouTube postavila dva video klipa ove impresivne vožnje. U prvom možemo da posmatramo pripreme, dok se u drugom iz perspektive vozača prikazuje brzi krug.

Riječ je o verziji SF90 Stradalea koja je dodatno fokusirana na trkačku stazu u Asseto Fiorano varijanti. Modifikacije nisu beznačajne, jer su tu Multimatic amortizeri izvedeni iz trkačkih jedinica, panijeli vrata i podvozje od ugljeničnih vlakana, kao i titanijumske opruge i izduvne cijevi.

Asseto Fiorano je 30 kilograma lakši od regularnog automobila, a profitira i na zadnjem spojleru od ugljeničnih vlakana, koji generiše 390 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska pri 250 km/h. Za još bolje performanse, može da se naruči s Michelin Pilot Sport Cup2R pneumaticima, kao što je slučaj s novopečenim rekorderom.

SF90 Stradale do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi, dok mu je za međuubrzanje od 100 do 200 km/h potrebno 6,7 sekundi. Maksimalna brzina na stazi iznosi 340 km/h, a u potpunosti se pri brzini od 100 km/h zaustavlja za 29,5 metara.

Glavni "krivac" je centralno pozicionirani 4,0-litarski V8, kojem asistiraju tri elektromotora. 

Ukupna izlazna snaga iznosi 1.000 konja (735 kW).

(Vrele Gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije