Moto sport

Ferstapen: Preticanje je zanimljivije, iako ga je manje

Ferstapen: Preticanje je zanimljivije, iako ga je manje
Ferstapen: Preticanje je zanimljivije, iako ga je manje

Holanđanin Maks Ferstapen kaže da je preticanje u Formuli 1 ove sezone veći izazov zato što vozači moraju više da se potrude kako bi načinili taj potez.

Vozač Red Bula, koji je 2016. godine postavio rekord po broju preticanja u jednoj sezoni (78), vjeruje da DRS ove godine ima manji uticaj, što je dobra stvar.

"Teže je nego što je bilo prošle godine, ali to definitivno nije mnogo loše. Ove sezone DRS nije mnogo od pomoći. U Kini je većina preticanja bila bez DRS, što je dosta zabavnije", rekao je Ferstapen.

Holandski vozač trenutno zauzima peto mjesto u šampionatu Formule 1 sa 25 osvojenih bodova.

Ovogodišnji bolidi nove generacije imaju mnogo više potiska što je rezultiralo većim brzinama u krivinama i kraćem trag kočenja, što čini obilaženje mnogo većim izazovom.

Strahovi da će se broj preticanja smanjiti su se ostvarili u svakoj od prve tri trke ove sezone. U prve tri trke 2016. godine prosječan broj preticanja bio je 73, dok je ove sezone prosjek 22.

Kada je uveden DRS u 2011. godini, broj preticanja se skoro duplirao, sa 452 na 821, što je bilo skoro četiri puta više nego u sezonama s kraja prošlog i početka novog vijeka.

Prema podacima iz ove godine, postoje pretpostavke da će ukupan broj preticanja u sezoni biti približan onima sa početka vijeka.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije