Moto sport

Ferstapen: "Sejfti kar" je kornjača

Ferstapen: "Sejfti kar" je kornjača
Foto: Tanjug/AP arhiva | Ferstapen: "Sejfti kar" je kornjača

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen kritikovao je FIA zbog bezbjednosnog vozila poslije Velike nagrade Australije.

Nekoliko vozača je bilo frustrirano zbog brzine Aston Martina Vantagea na stazi u Melburnu, istakavši da nije dovoljno brz kao Mercedes na koji su navikli na nekim trkama.

Ferstapen je otišao korak dalje i opisao "sejfti kar" kao "kornjaču", istakavši da mu nedostaje brzine kada predvodi karavan što pravi probleme vozačima prilikom održavanja temperature guma.

"Slabo je prijanjanje i bezbjednosno vozilo ide previše sporo, kao kornjača. Nevjerovatno. Voziti 140 km/h na pravcu, a nije bilo oštećenog bolida, pa ne shvatam zašto smo išli tako sporo. To mora da se istraži", rekao je vozač Red Bula.

"Sigurno da je Mercedesovo bezbjednosno vozilo brže jer ima posebnu aerodinamiku, jer ovaj Aston Martin je zaista spor. Potrebno nam je više prijanjanja jer naše gume postanu ledeno hladne", dodao je Ferstapen.

FIA je reagovala na ove kritike saopštenjem u kojem ne prihvata razlike u brzini između bezbjednosnih vozila Mercedesa i Aston Martina.

"U svjetlu posljednjih komentara na račun brzone FIA Formula 1 bezbjednosnog vozila, FIA želi da istakne da primarna funkcija, naravno, nije brzina, već bezbjednost vozača, sudija i zvaničnika", navodi se na zvaničnom sajtu FIA.

"Procedura bezbjednosnog vozila uzima u obzir višestruke ciljeve, u zavisnosti od vrste incidenta, uključujući i potrebu da 'nagomila" bolide, kako bi se rešio incident ili uklonile krhotine sa staze na bezbedan način, pa se prilagodi brzina u zavisnosti od aktivnosti koje mogu da budu u toku na drugom dijelu staze".

Iz FIA dodaju da maksimalna brzina bezbjednosnog vozila nije definisana tehničkim aspektima, već od potreba kontrole trke.

"Brzinu bezbjednosnog vozila kontroliše kontrola trke, a ne mogućnosti automobila, koja su bez dileme vozila visokih performansi opremljena da se u svakom trenutku nose sa promenljivim uslovoma na stazi i njima upravljaju izuzetno iskusni i sposobni vozači i suvozači", kažu i FIA.

"Uticaj brzine bezbjednosnog vozila na performanse bolida koji ih prate su u drugom planu, jer utiču na sve učesnike podjednako, koji kao što je uvijek slučaj, su odgovorni za bezbjedno vožnju u skladu sa uslovima svojih bolida i staze".

A nakon što su se vozač Hasa Mik Šumaher i Alfa Taurija Juki Cunoda zamalo sudarili iza bezbjednosnog vozila u Melburnu, FIA je otvorila vrata mogućoj izmeni pravila koliko vozači moraju da budu udaljeni dok se prate.

Stjuardi su izjavili da trenutna pravila zahtevaju da vozači budu udaljeni deset dužina vozila.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije