Moto sport

Ferstapen "prezadovoljan" drugim mjestom

Ferstapen "prezadovoljan" drugim mjestom
Foto: Facebook | Ferstapen "prezadovoljan" drugim mjestom

Maks Ferstapen može biti "prezadovoljan" ishodom VN Rusije s obzirom da Soči napušta sa samo dva boda zaostatka za Luisom Hamiltonom i s obzirom da je u utrku krenuo sa posljednje pozicije.

Nakon što je kažnjen zbog promjene motora, te pomjeranjem tri mjesta unazad na startnom gridu zbog sudara sa Hamiltonom u Monci, Ferstapen je startao posljednji. U kvalifikacijama nije ni postavio vrijeme jer je ekipa željela sačuvati novi motor koji su mu stavili.

Ferstapen kaže da je za osvajanje drugog mjesta bilo ključno pogoditi trenutak kad otići po kišne gume.

"Bilo je prilično teško donijeti odluku kad preći na intermedije. Ali u jednom trenutku je bilo jako, jako klizavo na stazi. Mislim da smo u pravom trenutku otišlli u boks jer da smo otišli krug ranije, mislim da bismo vjerovatno uništili gume u zadnjem sektoru. Ali naravno, doći s posljednjeg mjesta do drugog je jako dobro", rekao je Ferstapen.

Ferstapen je prije trenutka kada je počela padati kiša bio sedmi i činilo se da će doživjeti puno veći bodovni udarac. Iako je izgubio vodstvo u poretku od Hamiltona, razlika između njih dvojice je samo dva boda, a slijede staze koje bi trebale više favorizirati Red Bullov bolid.

"Utrka sama po sebi nije bila lagana jer je bilo jako teško preticati. Kada zaglavite iza nekog, bilo je veoma lako oštetiti gume. Ali srećom nam je kiša pomogla da napravimo taj posljednji skok".

Ferstapen kaže da s obzirom na sve nije očekivao da će se utrka u Rusiji završiti ovako dobro za njega.

"Nije loše. Imali smo sve te kazne, a u biti smo izgubili samo jednu poziciju. Kada sam se probudio jutros, definitivno nisam očekivao ovakav rezultat".

"Puno stvari se desilo u prvom krugu, pa čak i u prvom stintu. Drugi bolidi su vodili borbe. Morate se kloniti problema, a mislim da smo to uradili jako dobro. Onda je došla ta ključna odluka da pređemo na intermedije. Stvari su ispale dobro", dodao je Ferstapen.

Ferstapen nije krio svoje zadovoljstvo drugim mjestom poslije utrke pa je na tim radio rekao da će "definitivno uzeti" ovakav rezultat.

(F1RacingBIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije