Moto sport

Fetelu oduzeto drugo mjesto

Fetelu oduzeto drugo mjesto
Foto: Tanjug/AP | Fetelu oduzeto drugo mjesto

Sebastijan Fetel diskvalifikovan je sa Velike nagrade Mađarske nakon što su sudije utvrdile da je u njegovom bolidu ostalo premalo goriva za uzimanje uzorka nakon trke.

Nijemac je u haotičnoj trci na Hungarorignu završio drugi iza pobjednika Estebana Okona, što mu je bilo drugo postolje ove sezone nakon Bakua, ali FIA je tvrdila da je u njegovom Aston Martinu AMR21 ostalo samo 0,3 l goriva za uzimanje uzorka. Minimalna količina koja mora da ostane u bolidu je jedna litra.

"Bilo je moguće uzeti samo 0,3 l goriva prema proceduri iz članka 6.6.4 tehničkoga pravilnika. Zato ovaj slučaj stavljam sudijama na raspolaganje jer nije u skladu s članom 6.6.2 tehničkog pravilnika", pisalo je u saopštenju FIA.

Poslije saslušanja FIA je odlučila da diskvalifikuje nekadašnjeg svjetskog šampiona. Član 6.6.2 nalaže da u bolidu mora biti barem jedna litra goriva za uzimanje uzorka u bilo kom trenutku trkačkog vikenda. Dakle, drugo mjesto pripašće Luisu Hamiltonu iz Mercedesa, a treće Karlosu Sainsu junioru iz Ferarija. U generalnom plasmanu Hamilton je povećao prednost u odnosu na Maksa Ferstapena i sada ima 195 bodova, drugoplasirani Nizozemac 187, Lando Noris ima 113, Valteri Botas 108, a Serhio Peres 104.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije