Moto sport

Formula 1: Sprint kvalifikacije će biti održane u tri trke ove sezone

Formula 1: Sprint kvalifikacije će biti održane u tri trke ove sezone
Foto: Ilustracija | Formula 1: Sprint kvalifikacije će biti održane u tri trke ove sezone
N.N.

Ideja je jednoglasno odobrena glasanjem od strane FIA Formula 1 komisije, tako da će tri ispita novog formata biti iskorišćena radi procjene o širem uvođenju naredne sezone.

Trke će biti održane tokom dva evropska i jednog neevropskog trkačkog vikenda ove godine. Mada podatak nije oficijelan, na VN Velike Britanije u julu će biti održane prve kvalifikacije novog formata, dok će drugi događaj biti organizovan u Italiji.

Treći domaćin sprint trka bi trebalo da bude Brazil, ali situacija s kovidom-19 u toj zemlji još uvijek ne dozvoljava da odluka bude konačna, prenosi vrele gume.rs.

Šefovi Formule 1 smtraju da će kvalifikacione sprint trke privući više pažnje i obezbijediti dodatnu akciju, koja će se svidjeti navijačima, na novi i inovativan način. Trke će biti održane subotom poslije podne i poslužiće za formiranje startnog poretka za glavni događaj u nedelju.

Ovaj format je kreiran da izbalansira nagrađivanje vozača i timova po zasluzi, dok istovremeno omogućava trkačima da se izbore za redosljed u kvalifikacionim trkama. Prvoplasirani u svakoj kvalifikacionoj trci dobiće tri poena, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti dva, odnosno jedan poen.

Tri događaja na kojima će biti održane kvalifikacione trke će se sastojati od šezdesetominutne trening sesije i normalne kvalifikacione sesije u petak. U subotu će biti održan trening u trajanju od 60 minuta, s tim što će kvalifikaciona trka dugačka 100 kilometara biti obavljena poslije podne. Nedelja je rezervisana naravno za glavnu trku.

Timovima će biti dodeljena dva kompleta guma po izboru za subotnju kvalifikacionu trku i dva dodatna seta za veliku nagradu u nedelju. Da bi se zaustavili timovi koji koriste posebne "kvalifikacione automobile“, primjenjivaće se "parc fermé“ uslovi od starta kvalifikacija u petak, od kada će biti dozvoljene samo ograničene neophodne promjene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije