Moto sport

Formula 1 će uvijek trebati DRS

Formula 1 će uvijek trebati DRS
Foto: Ilustracija | Formula 1 će uvijek trebati DRS

Fernando Alonso vjeruje da će Formula 1 "uvijek trebati" DRS sa svojim budućim tehničkim propisima, te da će ostati koristan alat za vozače.

F1 bolidi opremljeni su DRS-om od 2011. godine, omogućujući vozačima unutar jedne sekunde od bolida ispred sebe da otvore preklop na stražnjem krilu što im daje veću brzinu na pravcu.

Iako je DRS uticao na povećanje preticanja, takođe se susreo sa kritikama zbog toga što je previše izvještačen i što vozačima s vremena na vrijeme čini prelaganim prolazak umjesto da se bore točak uz točak.

F1 će slijedeće godine proći kroz značajnu promjenu tehničkih propisa jer će bolidi biti sve sporiji i redizajnirani s ciljem da im se olakša utrka točak uz točak, smanjujući uticaj prljavog zraka. Neki podaci unutar padocka se nadaju da će novi bolidi uticati na to da bi F1 mogla ukinuti DRS u budućnosti.

Međutim, dvostruki svjetski prvak i vozač Alpinea, Fernando Alonso vjeruje da će premier klase i dalje trebati DRS u budućnosti, čak i uz promjenu propisa jer pomaže poboljšati spektakl na stazi.

"Ne mislim tako, mislim da će nam to uvijek trebati u Formuli 1", rekao je Alonso. "Znam da ponekad pruža neka umjetna preticanja na različitim stazama".

"Ali ako pogledamo unazad, kada nismo imali DRS, utrke su bile mnogo dosadnije. Bilo je puno teže preticati", dodao je.

"Formula 1 nije kao druge kategorije. Mislim da se u F1 uvijek trudite pratiti dovoljno pažljivo zbog prirode aerodinamike i koliko će sve momčadi uvijek biti pametne da pruže performanse".

"Stoga, DRS će biti koristan alat, čak i za budućnost", uvjerava Alonso.

Trenutni regulacijski ciklus Formule 1 ima još samo šest utrka do dolaska novih pravila u 2022., čiji je cilj pružiti bolji spektakl na stazi.

Obilježit će drugu generaciju F1 bolida s kojim se Alonso takmičio. Od svog debija 2001. godine, Španac se takmičio s V10, V8 i V6 motorima, kao i nizom različitih aerodinamičkih pravila.

Upitan što je nedostajalo u eri V6, Alonso je smatrao da je Formula 1 trebala "bolje utrke i drugačije pobjednike".

"Dominacija Mercedesa bila je brutalna, u prve tri ili četiri godine V6 (motora), a onda, od 2017., kada je Formula 1 uvela širu gumu i veće bolide, mislim da je to bio korak unatrag u smislu utrka i mogućnosti bližeg praćenja bolida".

"Nedostajalo nam je nekoliko stvari (u usporedbi s prošlošću) a Formula 1 je naučila iz ovih iskustava. Mislim da ćemo 2022. imati bolje prvenstvo", zaključio je Alonso.

(F1Racing.BIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije