Moto sport

Hamilton 2016. kritikovao "oreol", a on mu vjerovatno spasio život

Hamilton 2016. kritikovao "oreol", a on mu vjerovatno spasio život
Foto: Tanjug/AP | Hamilton 2016. kritikovao "oreol", a on mu vjerovatno spasio život

U sjenci izlijetanja sa staze i međusobnih optužbi Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena ostala je činjenica koliko je sreće imao Britanac na Monci.

Bolidi Mercedesa i Red Bula su se žestoko sudarili u 26. krugu, a Ferstapenovo vozilo se poslije kontakta bukvalno našlo na Mercedesu.

Zadnji desni točak Red Bula je čak dotakao Hamiltonovu kacigu, ali je težu povredu, a možda čak i veliku tragediju, spriječio bezbjednosni dio kokpita "oreol".

"'Oreol' je spasio Luisov život. Hvala još jednom FIA i svima koji rade na tome da naš sport bude bezbjedno mjesto", poručili su iz Mercedesa.

"Oreol" je poslije dosta kritika i negodovanja dijela F1 svijeta uveden kao obavezan dio bolida 2018. godine, a u međuvremenu je spriječio tragedije nekoliko vozača, između ostalih Aleksa Peronija u Formuli 3, te Romana Grožana u F1.

"Spasio mi je vrat!", rekao je Hamilton poslije trke, iako je i sam 2016. kritikovao najavu uvođenja ovog bezbjednosnog "sistema".

"Molim vas, ne! Ovo je najružnija modifikacija u istoriji Formule 1. Pozdravljam želju da se poveća bezbjednost, ali je ovo Formula 1 i sasvim je dobra takva kakva je", rekao je 2016. Hamilton.

Danas sigurno ima drugačije mišljenje.

"U ovakvim danima shvatim koliko sam srećan čovjek. Potrebna je milisekunda od trkanja do stravične situacije. Danas me neko gledao i čuvao".

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije