Moto sport

Hamilton: Moguće je da pritisak utiče na Ferstapena

Hamilton: Moguće je da pritisak utiče na Ferstapena
Foto: randomwinner/Pixabay | Hamilton: Moguće je da protisak utiče na Ferstapena
N.N.

Kad se stavio na raspolaganje medijima, uoči nastupa na Velikoj nagradi Rusije, Luis Hamilton nije mogao izbjeći pitanja o svom glavnom konkurentu u borbi za naslov prvaka i njihovom sudaru u Monvi prije dvije sedmice.

Na utrci u Italiji došlo je drugog ovosezonskog sudara između Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena. Tom su prilikom obojica odustali, a Britanac sada izjavljuje da velika razlika u iskustvu možda ipak igra ulogu.

Hamilton je u svojoj karijeri osvojio sedam naslova prvaka svijeta, a još je tri puta bio u konkurenciji. S druge strane, Nizozemcu je ovo prva sezona u kojoj ima realnu šansu osvojiti titulu prvaka svijeta. Luis smatra da pritisak možda postaje prejak za Maksa, no kaže da razumije situaciju u kojoj se njegov konkurent nalazi.

"Sigurno da on neće priznati i ne želim ništa prejudicirati, ali sjećam se kako je meni bilo kad sam prvi put bio uključen u borbu za titulu i pritisak je definitivno porastao. Bilo je teško, bilo je napeto. Prolazio sam kroz mnoga različita emocionalna stanja i nisam se uvijek najbolje nosio s time. Tako nešto je za očekivati. Mnogo je pritisaka kad radite s velikom momčadi. Želja za pobjedom je golema, očekujete mnogo sami od sebe. Zbog toga suosjećam i razumijem, znam da ćemo kroz ovo nastaviti rasti", izjavio je Hamilton.

Iako je Ferstapen daleko od neiskusnog vozača, ovo mu je sedma sezona u takmičenju, Luis smatra da iskustvo igra ulogu u njihovim međusobnim dvobojima. Kaže da zbog iskustva zna kada treba prepustiti zavoj.

"Važno je da se nastavimo utrkivati čvrsto, ali pošteno. Ne sumnjam da ćemo obojica biti profesionalni i učiti na greškama iz prošlosti. Nikad ne očekujem da će se vozač predati. Ne pristupam tako utrkivanju s bilo kojim vozačem. Svi moramo biti pametni i znati da dođe vrijeme kad nećete proći neki zavoj i tada je najvažnije pobrinuti se da preživite i borite se u sljedećem zavoju. Doista se kroz iskustvo pronalazi ta ravnoteža i shvaćate da se ne može sve dobiti u jednom zavoju", kaže Hamilton.

Što se sudara u Monci tiče, Mercedesov vozač potvrdio je da nikakvih posljedica po njegovo zdravlje nije bilo, osim bolova u vratu nakon samog incidenta. Komentarisao je neke izjave koje su sugerisale da je preuveličavao svoje povrede, kakve su se primjerice mogle čuti od Red Bullovog savjetnika Helmuta Marka.

"Stvarno ne slušam o čemu takvi pojedinci govore. Prirodno je kad vam drugi bolid sleti na glavu osjećati određenu nelagodu. Kao što sam rekao, osjećao sam određenu bol nakon utrke i rekao da ću to pregledati. Radio sam s Anđelom Kulen, (fizioterapeutkinjom) odmah nakon utrke i tijekom ljeta, a odradio i dodatne preglede idući dan. Zatim smo radili na tome tokom sedmice akupunkturom i sličnim stvarima. Nisam rekao da umirem. Naravno, bio sam svjestan činjenice da se u milisekundi svašta može dogoditi i zbog toga sam se osjećao zahvalno jer sam izašao iz toga bez težih povreda. Idemo dalje", poručio je Hamilton.

U Soči stiže sa zaostatkom od pet bodova za Ferstapenom, nadajući se da će VN Rusije ostati Mercedesovo uspješno lovište.

Otkad postoji ta utrka u Formuli 1, niko osim Mercedesa nije uspio pobijediti na njoj, a Luis ima četiri uspona na najvišu stepenicu postolja.

(Gp1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije