Moto sport

Hamilton neće da kleči uz himnu

Hamilton neće da kleči uz himnu
Foto: Ilustracija | Hamilton neće da kleči uz himnu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjavio je uoči nedjeljne trke Formule 1 za Veliku nagradu Amerika u Ostinu da ne planira da se pridruži protestu koji je pokrenut kao vid skretanja pažnje na rasne nejednakosti u SAD.

Protest je prošle sezone započeo kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik protestujući klečanjem tokom intoniranja američke himne protiv prekomjerne upotrebe sile organa reda prema Afroamerikancima.

Ove sezone u NFL šampionatu su mu se pridružili mnogi igrači, treneri i vlasnici klubova, a protest se proširio i na protivljenje predsjedniku SAD Donaldu Trampu, koji je istakao da svi koji ne poštuju američku zastavu i himnu treba da budu otpušteni.

Za vikend se u Ostinu vozi 17. trka u sezoni Formule 1, a Hamiltona su pitali da li će se možda i on pridružiti protestu, jer je nešto tako potencirao.

"Ne planiram da me sr..e koje okružuje cijelu tu temu odvuče od cilja, a to je osvajanje titule. Iako imam stav i mišljenje o toj temi, neću uraditi ništa", rekao je Hamilton.

Britanac je ranije istakao da se ne slaže sa politikom Donalda Trampa i da je po njegovom mišljenju protest "sjajan", ali da je za njega prioritet pobjeda u Ostinu.

Kvalifikacije su u subotu u 23 časa, a trka u nedjelju u 21.

(Sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije