Moto sport

Hamilton osmi put najbrži u Mađarskoj, izjednačio Šumijev rekord

Hamilton osmi put najbrži u Mađarskoj, izjednačio Šumijev rekord
Foto: Tanjug/AP | Hamilton osmi put najbrži u Mađarskoj, izjednačio Šumijev rekord

Šestostruki svjetski šampion Formule 1 Britanac Luis Hamilton već treću godinu zaredom trijumfuje na stazi "Hungaroring", a ovo mu je ukupno osmi trijumf u Mađarskoj, pa se po broju pobjeda na jednoj stazi izjednačio sa legendarnim Mihaelom Šumaherom (slavni Nijemac je osam puta slavio na stazi "Manji Kur" u Francuskoj).

Hamilton je danas  takođe došao do druge pobjede ove godine, a 86. u karijeri, pa sada ima samo pet manje od Šumaherova, koji drži rekord po broju trijumfa svih vremena. Drugo mjesto zauzeo je vozač Red bula Maks Ferstapen, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao drugi vozač Mercedesa Valteri Botas.

Ferstapen je imao problem prije početka trke, kada je u krugu za zagrijavanje proklizao i udario u zaštitni zid oštetivši bolid, ali je svih 70 krugova vozio veoma dobro i zasluženo je bio drugi. 

Traljav start imao je Botas kada je krenuo prije nego što su se crvena svjetla ugasila. On je nakon toga zastao na trenutak, što ga je koštalo nekoliko pozicija, ali vjerovatno zbog toga nije bio kažnjen iako je bio pod istragom.

Četvrtu poziciju uzeo je Lens Strol u Rejsing pointu ispred Aleksa Albona u drugom Red bulu. 

Loš učinak imali su vozači Ferarija, Sebastijan Fetel je bio šesti, a Šarl Lekler nije uzeo čak ni bod, jer je kroz cilj prošao kao jedanaesti. Ekipa iz Maranela je mogla i gore proći, ali im se isplatila taktika da trku počnu sa pneumaticima za suvo pa nisu morali na promjenu kao neke druge ekipe, koje su u iščekivanju najavljene kiše odabrale gume za promjenjive uslove. 

Serhio Peres iz Rejsing Pointa bio je sedmi, ispred Danijela Rikarda u Renou i vozača Hasa Kevina Magnusena, koji je u prvom dijelu trke bio pri vrhu, a svom timu je donio prve bodove ove sezone. Posljednji bod pripao je Karlosu Saincu u Meklarenu, koji je u direktnom duelu bio bolji od Leklera.

Poslije tri trke, Hamilton na čelu generalnog plasmana ima 63 boda, pet više od Botasa, a prati ih Ferstapen sa 33.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi "Silverston" 2. avgusta. Na ovoj istoj stazi 9. avgusta će biti vožena i jubilarna, 70. trka "najbržeg cirkusa na svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije