Moto sport

Hamilton pokorio i Moncu za povratak na prvo mjesto

Hamilton pokorio i Moncu za povratak na prvo mjesto
Foto: Tanjug/AP | Hamilton pokorio i Moncu za povratak na prvo mjesto

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobijedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije u Monci.

Hamilton je na taj način preuzeo prvo mjesto u šampionatu od vozača Ferarija Sebastijana Fetela.

Englez je na slavnoj stazi u Monci ostvario 59. pobjedu u karijeri, a šestu u sezoni.

On je trku završio za sat, 15 minuta, 32,310 sekunde.

Trostruki svjetski prvak je poslije druge uzastopne pobjede u šampionatu preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. On sada ima 238 bodova, tri više od Fetela i prvi put ove sezone je prvi u poretku.

Drugo mjesto zauzeo je njegov klupski kolega Valteri Botas, dok je treći bio Fetel.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Četvrto mjesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji je nadoknadio 12 pozicija, a peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija.

Vozač Fors Indije Esteban Okon bio je šesti, a iza njega sedmo i osmo mjesto zauzeli su vozači Vilijamsa Lens Strol i Felipe Masa. Bodove su još osvojili Serhio Peres iz Fors Indije i Maks Verstapen iz Red Bula.

Hamilton je krenuo sa rekordne 69. pol pozicije u karijeri, sačuvao je prvo mjesto, ispred Okona i Strola. Raikonen je dobro krenuo i obišao Botasa, a Fetel je ostao na šestom mjestu. Botas je ubrzo uspio da obiđe Raikonena i vratio se na četvrtu poziciju. U trećem krugu sudarili su se Verstapen i Masa, zbog čega je vozač Red Bula morao u boks na zamjenu prednjeg krila i na stazu se vratio kao posljednji.

Poslije toga Fetel je obišao klupskog kolegu i zauzeo peto mjesto, dok je Botas dobrom vožnjom pretekao Okona i našao se iza Hamiltona. Četvorostruki svjetski prvak Fetel je pojačao, obišao Okona i zauzeo treće mjesto iza Mercedesovog dvojca. Hamilton je u 10 krugu imao 2,7 sekundi prednosti nad klupskim kolegom, dok je na 10,3 sekunde zaostatka vozio Fetel.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Rikardo je tokom prvog dijela trke dobro vozio i sa 16. mjesta popeo se do četvrtog. Od vodećih Raikonen je prvi otišao u boks, a zatim i Okon, koji je ostao ispred Finca po povratku na stazu. Poslije njih u boks je otišao i Strol koji se zadržao duže nego što je trebalo, pa se na stazu vratio kao 11.

Hamilton je na čelu imao pet sekundi prednosti, a u 33. krugu otišao je u boks i na stazu se vratio iza Botasa, koji je nedugo zatim otišao na zamjenu guma i vratio se na drugo mjesto. Poslije toga i Fetel je išao u boks, a zatim i Rikardo. Fetel je preuzeo treće mjesto, iza njega bili su Raikonen i Rikardo.

Rikardo je u 41. krugu uspio da obiđe Raikonena i preuzeo je četvrto mjesto, iza Fetela. Australijanac je do kraja trke pokušavao da sustigne Fetela, smanjio je zaostatak, ali ipak nije uspio. Hamilton je bez problema držao prvo mjesto i ostvario drugu uzastopnu pobjedu.

Naredna trka u šampionatu vozi se 17. septembra za Veliku nagradu Singapura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije