Moto sport

Hamilton ponosan jer su kaznili Ferstapena

Hamilton ponosan jer su kaznili Ferstapena
Foto: N.N. | Hamilton ponosan jer su kaznili Ferstapena

Luis Hamilton kaže da su sudije postavile "važan presedan" kažnjavanjem Maksa Ferstapena za jučerašnji incident kako bi se u budućnosti zaštitila sigurnost vozača u Formuli 1.

Ferstapen je nakon utrke u Monci dobio tri mjesta kazne na gridu za VN Rusije nakon što je FIA odlučila da je upravo on bio pretežno kriv za sudar sa Hamiltonom koji se desio u 26. krugu u prvoj šikani i koji je doveo da oba vozača odustanu.

Sudije su mišljenja da Ferstapen ni u jednom trenutku nije bio potpuno paralelno sa Hamiltonom, da nije imao zavoj i da se trebao povući iz dvoboja.

Hamilton je pozdravio odluku sudija i smatra da je kažnjavanje Ferstappena postavilo "važan presedan" za buduće dvoboje između vozača.

"Na kraju sam jako ponosan na sudije. Mislim da mi je trebalo nešto vremena da razmislim o ovome, ali mislim da ovo definitivno postavlja presedan. Mislim da je ovo jako važan presedan. Postavljena su striktna pravila kako bi se zaštitili vozači", rekao je Hamilton.

Hamilton smatra da je nekim vozačima u prošlosti "gledano kroz prste", kada su prouzrokovali kontroverzne sudare i da nije bilo ničega što bi ih sprječilo da isto ponove.

"Ovo će se nastaviti sve dok ne naučimo iz naših poteza na stazi, a ja u prošlosti nisam pravio takve incidente. Kada se provlačite sa takvim stvarima, onda je lako nastaviti raditi ih".

Hamilton je sugerisao da bi možda bilo dobro da se uvede pravilnik koji jasno definiše šta je vozačima dozvoljeno raditi a šta ne-neka vrsta "kodeksa ponašanja" u direktnim dvobojima na stazi.

"Mi vozači smo svi na samoj granici. Kada imamo unutrašnju stranu, svaki vozač, prijašnji ili sadašnji će pokušati zadržati svoju poziciju. Kada točak uz točak ulazite u zavoj, a bolid je pored vas s vanjske strane, onda morate popustiti i dati više prostora kada je bolid ispred vas".

"Postoji poznato pravilo da zavoj ima onaj vozač koji je ispred, a onaj iza mora popustiti. Definitivno ovo moramo analizirati i pobrinuti se da se donesu ispravne odluke. Niko ne želi da se neko povrijedi, a ako budemo imali bolje protokole, možda ovakve stvari možemo izbjeći u budućnosti", dodao je Hamilton.

Ferstapen se s druge strane ne slaže sa kaznom i dalje je stava da je ovo bio "trkaći incident".

"Ne slažem se u potpunosti sa kaznom jer vjerujem da je ovo bio trkaći incident. Ovo što se dogodilo je šteta, ali obojica smo profesionalci tako da ćemo preći preko ovog", rekao je Ferstapen za Red Bulovu službenu web stranicu poslije utrke kada je već bilo poznato da je dobio kaznu + tri mjesta na gridu za VN Rusije.

(F1Racing)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije