Moto sport

Hamiltonu 10 mjesta kazne za VN Turske

Hamiltonu 10 mjesta kazne za VN Turske
Foto: Facebook | Hamiltonu 10 mjesta kazne za VN Turske

Luis Hamilton je dobio 10 mjesta kazne na startnom gridu na VN Turske nakon što mu je Mercedes odlučio staviti novi V6 motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ekipa aktuelnih prvaka je razmatrala da li vrijedi riskirati i ostaviti Hamiltona da odradi sezonu sa trenutnim motorima koje ima na raspolaganju.

Ali zbog uticaja koje bi potencijalno odustajanje moglo imati na njegove ambicije za naslov, Mercedes je odlučio staviti Hamiltonu novi V6 motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pa je Britanac dobio kaznu od 10 mjesta za VN Turske.

Zamjena cjelokupne pogonske jedinice bi "bacila" Hamiltona na začelje grida pa je odlučeno da mu se zamijeni samo jedna komponenta (motor s unutrašnjim sagorijevanjem). Hamilton je na svom raspolaganju imao samo dva motora, a u istoj situaciji je bio i njegov rival za naslov Maks Ferstapen nakon što je Nizozemcu u Britaniji potpuno uništena jedna pogonska jedinica usljed sudara sa Hamiltonom.

Ferstapen je u prošloj utrci u Rusiji uzeo kompletnu novu pogonsku jedinicu i uspio je sa 20. pozicije na startu doći do drugog mjesta u cilju.

Pošto je Mercedes bio svjestan činjenice da Ferstapen ima nov, svjež motor, njemačka ekipa nije željela rizikovati sa Hamiltonom jer je kazna manja za promjenu komponenti motora manja šteta od potencijalnog odustajanja zbog kvara motora.

(F1Racing)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije