Moto sport

I WRC ide u hibridizaciju

I WRC ide u hibridizaciju
Foto: N.N. | I WRC ide u hibridizaciju

Elitna klasa u Svjetskom reli šampionatu će se promijeniti 2022. Naravno, u skladu s industrijskim trendom, i relisti će pristupiti elektrifikaciji.

Novina je "dopunski hibridni sistem", koji će omogućiti da se automobili kreću kroz gradove uz pomoć čisto električnog pogona. Ovo ne zvuči tako uzbudljivo kao što bi recimo bilo povećanje snage u specijalima.

Ono što je još interesantnije je šta bi se desilo u najgorem scenariju. "Produvani" turbo, otkazivanje mjenjača ili problem na SUS motoru, ne bi bio tako katastrofalan epilog za hibride, jer bi oni mogli da završe etapu, "odšepajući" do cilja uz pomoć električne struje. Naravno, homologacioni ciklus uključuje zajedničke elektromotore i baterije.

Od 2025., FIA je odlučila da bi drugi nivo hibridizacije trebalo da obezbedi više slobode za proizvođače u tehničkom smislu. Uzimajući u obzir da je Formula 1 elektrifikovana još 2014., WRC ne bi trebalo da ima problem s usvajanjem nove regulative.

Ukoliko pogledamo širu sliku, izvjestan pritisak je napravio Citroen početkom godine. Naime, šefica francuske marke, Linda Džekson, rekla je na Salonu automobila u Ženevi da će Citroen preispitati opcije nakon 2020., ukoliko ne bude uvedena elektrifikacija. Aktuelni pravilnik, koji podrazumijeva korišćenje 1,6-litarskog turbo motora i pogona na sve točkove, ističe na kraju sezone 2021.

FIA je takođe najavila opciju za skaliranje karoserije WRC automobila u okviru propisanih limita. Ova promjena u regulativi bi omogućila većim vozilima da budu u skladu sa zadatim dimenzijama. Kao što se i očekivalo, proizvođačima će biti dozvoljeno da koriste serijsku karoseriju ili cjevastu strukturu, sve dok su ispoštovane smjernice vezane za gabarite.

Da bi se kontrolisali troškovi, razvoj pneumatika će biti zamrznut od 2021. do zaključno s 2024. Trenutna pravila nalažu da svaki proizvođač mora da obezbijedi dvije smjese u ograničenim količinama za svaki reli. Michelin, Pirelli i DMACK su tri rivalske marke u razvoju i snabdijevanju WRC-a pneumaticima.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije