Moto sport

Kako da ne pogriješite pri izboru novog motocikla

Kako da ne pogriješite pri izboru novog motocikla
Foto: Pixabay/SplitShire | Kako da ne pogriješite pri izboru novog motocikla

Kupovina novog motocikla je poseban događaj za svakog iskrenog ljubitelja motocikala. To je ispunjenje želje koja počiva još od detinjstva.

U ovom tekstu skrenućemo pažnju na nekoliko stavki koje bi trebalo da uzmete u obzir prije nego što se odlučite za novu "mašinu".

Dobro razmotrite namjenu budućeg novog motocikla

Kada kažemo nov motocikl prvo pomislimo na sigurnost i pouzdanost. To je jedna strana novčića a druga strana koliko ćete uživati dok vozite nov motocikl, a to zavisi da li je motocikl koji ste kupili pravi izbor imajući u vidu način na koji ćete ga koristiti? Svakodnevno, vikend vožnje, velike međunarodne ture jednom ili par puta godišnje?

Najpraktičnije i najekonomičnije za svakodnevnu upotrebu po gradu bio bi skuter manje kubikaže ili nešto tik ispod srednje klase, na primjer do 200 kubika, ukoliko se koristi manjim dijelom magistralni put ili auto-put.

Ako pak planirate sve to, ali i da vikendom odvozate rekreativnu vožnju, onda u igru ulazi motocikl ili skuter srednje zapremine. Skuteri i motocikli već od 250-300 kubika imaju sasvim odgovarajuće performanse da vas odvezu bilo gdje bez ikakvih problema čak i na odmor do Grčke.

Oni koji se slobodno deklarišu kao motociklisti I svoje slobodno vrijeme provode na dva točka, mogu već razmatrati motocikle srednje kubikaže i jače. Pri tom, treba uzeti u obzir gdje će se ovaj motocikl voziti. Da li po sporednim i neuređenim putevima, pa je potrebno gledati tzv. ADV klasu sa većim točkom i hodom amortizera ili pak lagani "nejked" motocikl koji se dobro snalazi po gradu, a ujedno pruža i odličnu dinamiku vožnje na krivudavim putevima.

Ne zaboravite da u razmatranje obavezno računate i suvozača ukoliko sa nekim dijelite iskustvo vožnje na dva točka. U tom slučaju trebaće vam komforniji motocikl koji je predviđen za dvoje.

Pitanje namjene je najbitnije pitanje na koje samo vi možete dati odgovor. Tek onda ćete znati koja je klasa motocikala najbolja za vas i suzićete izbor na slične motocikle različitih proizvođa. Naveli smo samo nekoliko očiglednih primjera kako biste stekli utisak na koji način treba razmišljati.

Izbor klase motocikla je mnogo bitniji od izbora samog proizvođača. Iako je motocikl nov, ne mora da znači da će odgovoriti na vaše potrebe, ukoliko one prevazilaze mogućnosti tog novog motocikla i sigurno je da ćete vrlo brzo "prelomiti" i oglasiti nov motocikl na prodaju.

Zbog toga je praktična namjena ono što primarno treba imati u vidu.

Motocikl u skladu sa novim vlasnikom

Nakon što odlučite kakav motocikl ili skuter želite, odluku treba verifikovati uživo. Najbolje bi bilo da sjednete i isprobate motocikle iz užeg izbora. Tada će mnoge nedoumice biti otklonjene.

Vaša težina i visina umnogome utiču na to kako ćete se osjećati na motociklu. Može se dogoditi da je motocikl jednostavno preveliki ili premali za vaš stas. Ukoliko ne možete da se oslonite na pod sa oba stopala, ako su vam koljena i kukovi previše savijeni, sve pada u vodu i taj motocikl nije za vas. Bez obzira na sve ostale kriterijume.

Može se dogoditi i da zadnji dio nema mjesta za vašeg suvozača. Možda je motocikl koncipiran za ljude nižeg rasta i manje kilaže, pa vam zbog toga ne odgovara. Na ovo moraju da obrate pažnju osobe koje su nadprosječne visine.

Zbog toga je najbolje da isprobate motocikl koji vas zanima prije same odluke o kupovini.

Pored toga, uživo ćete steći i sopstveni utisak o završnoj obradi motocikla, kvalitetu laka, gumenih dijelova, plastike…

Troškovi održavanja i servisa

Kada je u pitanju nov motocikl, izuzeti ste od iznenadnih troškova i preventivne zamjene dijelova. Čak i da se kvar desi, tu je garancija. Ipak, niste izuzeti od troškova redovnih servisa.

Šta to znači? Motocikl je u garanciji minimum dvije godine ili više. Dokle god je motocikl u garanciji, dužni ste da redovne servise obavljate na vrijeme u ovlašćenim kućama. Kada i kako propisao je proizvođač. Za sve redovne servise troškove snosi vlasnik motocikla.

Zato je bitno da se prije kupovine raspitate koliko šta košta i da te troškove imate na umu. Pogotovo ako je motocikl kupljen kreditom što znači da ćete u jednom trenutku imati ratu, servis, registraciju.

Isto tako, bitno je imati jasnu situaciju oko kasnije ugradnje dodatne opreme. Obavezno se raspitajte kod prodavca da li ćete ugradnjom nekog komada opreme izgubiti pravo na garanciju, da li je uslov da opremu montira ovlašćeno lice, itd.

Podrška servisne mreže

Za vas kao potencijalnog vlasnika, bez obzira na proizvođača veoma je bitno da vam je ovlašćeni servis lako dostupan radi redovnih servisa. Pri tom, postavlja se pitanje nabavke dijelova. Da li su lako i brzo dostupni za kupovinu? Ako niste zadovoljni uslugom ovlašćenog servisa, da li postoji još neko ko je ovlašćen?

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije