Moto sport

Pratite nas na Google news

Kawasaki patentirao hibridni benzinsko-električni motocikl

Kawasaki patentirao hibridni benzinsko-električni motocikl
Foto: N.N. | Kawasaki patentirao hibridni benzinsko-električni motocikl
N.N.

Kawasaki je podnio zahtjev za registraciju patenta za benzinsko-električni hibridni motocikl, prenosi portal Moto-berza.com.

Sami patenti ne otkrivaju mnogo detalja, ali prikazuju motocikl sa, čini se, agregatom male zapremine i električnim motorom, kao i baterijom.

Ako ovaj motocikl stigne do serijske proizvodnje, mogao bi da postane prvi hibridni motocikl na "mejnstrim" tržištu, što bi mogao da označi početak nove ere kada je razvoj agregata u pitanju.

Kawasaki se nikada nije stidio kada je razvoj novih tehnologija u pitanju, sjetimo se samo GPZ750 Turbo, a kasnije i nevjerovatnih H2 i H2R. A s vremena na vrijeme, japanski proizvođač bi registrovao patente za električne motocikle i dvotočkaše sa zamjenjivim baterijama.

Istina je da Kawasaki nije jedini proizvođač zainteresovan za hibridni pogonski sklop, jer je o tome razmišljao i BMW, a rezultat toga je R1200 X Hybrid. Ali za razliku od bavarske kreacije, Kawasaki stavlja električni motor iza jednocilindarskog agregata, dok se baterija nalaze na mjestu gdje standardno stoji rezervoar za gorivo, koji je premješten ispod sjedišta.

Takav dizajn sugeriše da će električni motor pružati dodatnu snagu benzinskom agregatu male zapremine, što je uobičajeno rješenje kod hibridnih automobila, super-automobila visokih performansi, pa čak i kod bolida Formule 1. A kako se ova tehnologija pokazala efikasnom, možemo da pretpostavimo da će ovakvo rješenje dozvoliti potpuno električni pogon, ili kombinaciju pomenuta dva, u zavisnosti od situacije.

Međutim, ostaje da se vidi kako će ovu tehnologiju Kawasaki prilagoditi motociklima.

Za sada ćemo morati strpljivo da čekamo.

(Moto-berza.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije