Moto sport

Kimi Raikonen testirao Giulia GTA

Kimi Raikonen testirao Giulia GTA
Foto: Alfa Romeo | Kimi Raikonen testirao Giulia GTA

Nakon test sesije na modelima Giulia GTA i GTAm od prošle jeseni, finski svjetski šampion se prije nekoliko dana vratio na test poligon Baloko kako bi lično procijenio rad na ovoj sportskoj limuzini sa najboljim performansama koju je italijanska marka ikada proizvela.

Njegove riječi ne ostavljaju mjesta sumnji: "Stvarno mi se sviđa. Ovo je automobil koji se može koristiti svakodnevno ali takođe može biti i na stazi, i to na nekoj na kojoj biste zaista uživali”.

Kimi Raikonen analizirao je promjene na automobilu, posebno u pogledu aerodinamike. Već je radio na ovom aspektu u prvoj sesiji kada je dao neprocjenjive savete o novim dodacima koji su dodati kako sprijeda – novi podesivi spliter ugrađen u novi prednji branik – tako i pozadi – dodatak novog manuelno podesivog krila.

Takođe su napravljene opšte promjene u ukupnom balansu zagarantovanom interakcijom ovih novih komponenata sa usisnikom i podvozjem. Kimijeva ocjena? "Naravno, bolje je pri velikim brzinama u smislu ravnoteže. Izgleda da je prednji dio automobila niži, što omogućava brže upravljanje. Brz je, lak za vožnju i dobro reaguje na komande“.

Jednom kada bude skinuo trkačko odijelo i skloni se sa reflektora, Kimi Raikonen se vraća da obavlja češće svoje obaveze jednog tate, i tako, vodiće djecu u školu. Zato veruje da Giulia GTA predstavlja idealnu kombinaciju za svakodnevnu upotrebu i za stazu.

Krug procesa razvoja se, stoga, zatvara tako što su vozači pozajmili svoje vještine inženjerskom timu kompanije Alfa Romeo. Ovaj proces je počeo prošlog oktobra prvom sesijom testiranja, usredsređenom na specifična rešenja preduzeta u pogledu aerodinamike i upravljanja.

Alfa Romeo povjerava kompaniji Sauber Engineering proizvodnju većine komponenata od karbonskih vlakana u GTA i GTAm, posebno onih koje utiču na aerodinamiku vozila. Tu se ubrajaju novi prednji branik, bočne pregrade, usisnik vazduha, GTA spojler i GTAm krila.

Zahvaljujući ručno podesivim prednjim i zadnjim krilima, Giulia GTAm može prilagoditi svoje aerodinamičke performanse bilo kojoj vrsti staze ili puta, tačno prateći zahteve i preference svog vozača, prenosi b92.

Aerodinamička istraživanja u vazdušnom tunelu nisu bila ograničena na dodatke krila, već su se fokusirala i na donji dio, potpuno oslabljen kao u Giulia Quadrifoglio.

GTA i GTAm takođe imaju koristi od specijalnog novog usisnika vazduha koji je u stanju da poveća stabilnost automobila, garantujući tako odlično držanje puta pri velikim brzinama.

Konkretno, na Giulia GTAm najintenzivnija aerodinamična konfiguracija udvostručuje pritisak Giulia GTA, trostruko u poređenju sa Giulia Quadrifoglio, prethodnikom u svom segmentu. Vrhunske statistike koje svjedoče o velikim dostignućima koja su rezultat saradnje Alfa Romea i Sauberovih tehničara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije