Moto sport

Pratite nas na Google news

Ko to 13 dana zaredom kroz pustinju juri 150 na sat

Ko to 13 dana zaredom kroz pustinju juri 150 na sat
Foto: N.N. | Ko to 13 dana zaredom kroz pustinju juri 150 na sat
Goran Karać

Nakon 13 dana ultimativnog testa izdržljivosti čovjeka i mašine završeno je još jedno izdanje najtežeg auto-moto takmičenja -slavni reli "Dakar".

I ova 42. edicija bjesomučnog jurcanja kroz neke od najnegostoljubivijih predjela na planeti Zemlji, a koja je takmičare prvi put odvela u Saudijsku Arabiju, pokazala je zašto je ovo najteži ispit kako za ljudsku psihu, tako i za njihova vozila. Osim vrhunskog umijeća za volanom, od presudnog značaja za ovu trku je i navigacija, ali nekad se pustinjski krajolik toliko brzo mijenja da vam ni GPS ni bilješke stare tek nekoliko dana ne mogu pomoći.

"Zamislite da kroz nepreglednu ravnicu od pijeska vozite maksimalno brzo i odjednom ispod vas nestane tla i vi letite u provaliju od nekoliko metara jer ono po čemu ste posljednji kilometar vozili je u u stvari bio vrh dine", kaže Čileanac Ignjasio Kasale, pobjednik ovogodišnjeg "Dakara" u konkurenciji kvadova.

"Dakar" je dug koliko i cijela sezona Svjetskog šampionata (WRC), a za mnoge bivše relijaše je jedan od velikih izazova bio kako provesti više sati za volanom po nemogućem i neudobnom terenu i sve vrijeme biti 100 odsto koncentrisan. U Argentini i Boliviji problem je bio razrijeđen vazduh, pa su i čovjek i mašina gubili dah. U Arabiji to nije bio slučaj, ali vrućina i pijesak bili su jednako težak teret, koji je za neke ipak bio prevelik. Neki vozači i po 12 sati provedu za volanom, ne staju ni kada moraju u toalet (za to imaju vrećice), a koliko je zapravo ovo veliko opterećenje za ljudsko tijelo, pokazuje i tragičan kraj iskusnog Paula Gonsalveša. Portuglac je na enduro motoru praktično obišao cijeli svijet prije nego što je 2006. nastupio na prvom reliju "Dakar". Bio je u odličnoj fizičkoj formi, ali izazov u "pješčanom kraljevstvu" njegovo srce nije izdržalo.

Ipak i pored velike opasnosti, "Dakar" ima tu neku magiju pa mu se svi vraćaju da se još jednom pogledaju oči u oči.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije