Moto sport

Kontroverzna trka: Fetel prvi prošao kroz cilj, Hamilton slavio

Kontroverzna trka: Fetel prvi prošao kroz cilj, Hamilton slavio
Foto: Tanjug/AP | Kontroverzna trka: Fetel prvi prošao kroz cilj, Hamilton slavio

Fetel se po završetku parkirao na početku pit lanea i prvo se nije želio pridružiti Hamiltonu i Lekleru na postolju. Otišao je direktno u prostorije svog tima, a tek potom je došao na pobjedničko postolje.

Vozač Ferrarija Sebastijan Fetel prvi je prošao kroz cilj na Velikoj nagradi Kanade, sedmoj trci ovogodišnjeg prvenstva Formule 1, ali je zbog kazne koja je izrečena Nijemcu pobjeda pripala branitelju naslova Luisu Hamiltonu. Treći je bio Ferrarijev Šarl Lekler.

Fetel je u direktnom dvoboju s Hamiltonom napravio pogrešku i izletio je sa staze, a prilikom povratka na nju išao je direktno u Britanca. Činilo se da nije mogao drugačije reagovati nakon što je gubio kontrolu nad zadnjim krajem bolida, ali su sudije smatrale drugačije i kaznili su ga dodavanjem pet sekundi na ukupno vrijeme.

Upravo velika borba Fetela i Hamiltona obilježila je trku na stazi Žil Vilnev, a na kraju je riješena spomenutom pogreškom njemačkog vozača. Sve se dogodilo u 40. krugu, kada je Hamilton natjerao vozača Ferrarija na pogrešku, ali je Fetel, kada mu je rečeno da je kažnjen, rekao da je jedino mogao udariti o zid.

U trenutku kada se pojavila informacija o kazni, Nijemac nije imao dovoljnu razliku u odnosu na branioca titule da bi zadržao pobjedu, a Hamilton je do kraja nastavio pritiskati, ali nije mogao ugroziti prvo mjesto.

Ferrari ima pravo žalbe sve dok rezultati Velike nagrade Kanade ne budu službeni.

Lekler je bio poprilično usamljen na trećem mjestu tijekom većeg dijela utrke i tako je Ferrariju osigurao prvo duplo postolje u 2019. godini, a četvrti je do cilja došao vozač Mercedesa Valteri Botas. Finac je tu poziciju osvojio poslije izravnog okršaja s Danijelom Ricciardom u Renaultu koji se morao zadovoljiti šestim mjestom jer ga je u finišu pretekao Maks Ferstapen u Red Bullu.

Sedmi je bio Niko Hulkenberg u Renaultu, ispred drugog vozača Red Bullovog bolida Prrea Gaslija, a osvajače bodova kompletirali su domaći vozač Lance Stroll i Daniil Kviyat iz ekipe Toro Rosso.

Prvenstvo Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Francuske 23. juna.

(index.hr) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije