Moto sport

Lekleru prva trka ove sezone u Formuli 1

Lekleru prva trka ove sezone u Formuli 1
Foto: Tanjug/AP | Lekleru prva trka ove sezone u Formuli 1

Vozač Ferarija Šarl Lekler slavio je na Velikoj nagradi Bahreina kojom je danas startovala 73. sezona Formule 1.

Novoj eri najbržeg cirkusa na svijetu, kako je zbog velikih promjena pravila nazivaju, najbolje su se prilagodili u slavnom italijanskom timu a odluka da veliki dio prošle sezone posvete testiranju motora za ovu itekako se isplatilo.

Da je Ferari uradio najbolji posao ove zime dalo se naslutiti već na prvim testiranjima i zvaničnim treninzima za Veliku nagradu Bahreina.

Leklrer je u subotu imao i najbrže izvezen krug a dan kasnije pol-poziciju je pretvorio u trijumf. Da stvari budu još zanimljivije pobjeda na stazi "Sakhir" je prvo slavlje italijanske ekipe nakon dvije i po godine i trke u Singapuru 2019. na kojoj ih je obradovao Sebastijan Fetel.

Monegašanin se tako po treći put našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja u karijeri. Letjeli su danas bahreinskom pustinjom bolidi iz Maranela a slavlje Ferarija upotpunio je Karlos Sains junior osvajanjem drugog mjesta, dok se na podijumu našao ni kriv ni dužan vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Za to prije evega može da zahvali katastrofi koja je zadesila ekipu Red Bula jer je u finišu ostala bez oba bolida. Prvo je aktuelni šampion Maks Ferstapen koji je tokom trke nekoliko puta pokušavao da pretekne Leklera, dva kruga prije kraja je zbog kvara morao da parkira bolid a totalni debakl Red Bula je kada se bolid u tom trenutku trećeplasiranog Serhija Perezea napravio grešku, okrenuo se na stazi i ugasio u posljednjem krugu.

Tako je Hamilton naslijedio treću poziciju a njegov timski kolega iz Mercedesa Džordž Rasel četvrtu.

Ranijih sezona su ekipe koje su koristile motore Mercedesa bila u boljem položaju ali sada su mjesta zamijenjena što je najbolje osjetila ekipa Hasa i Alfa Romea. Američki tim koji je proteklih sezona gutao prašinu na začelju, danas je stigao do petog mjesta koje im je donio Kevin Magnusen, inače zamjena za otpuštenog Rusa Nikitu Mazepina. Malo je nedostajalo da imaju još jednog vozača uz bodovima jer je Mik Šumaher trku završio kao 11. ali nema sumnje da će i ovako biti velikog slavlja u Hasu.

Bodove su u Bahreinu osvojili šestoplasirani Valteri Botas (Alfa Romeo), Esteban Okon (Alpina), Juki Cunoda (Alfa Tauri) i Fernando Alonso (Alpina).

Naredna trka je je u nedjelju kada se vozi Velikom nagrada Saudijske Arabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije