Moto sport

Luis Hamilton slavio u dramatičnoj trci u Monte Karlu

Luis Hamilton slavio u dramatičnoj trci u Monte Karlu
Foto: Tanjug/AP | Luis Hamilton slavio u dramatičnoj trci u Monte Karlu

Luis Hamilton je ostvario četvrtu ovosezonsku pobjedu, 77. u karijeri, na veoma zanimljivoj Velikoj nagradi Monaka u Monte Karlu.

Poslije iscrpljujuće bitke koja je trajala skoro 110 minuta, a u situaciji u kojoj je 64 kruga vozio na srednje tvrdim gumama, petostruki i aktuelni svjetski šampion je izdržao sve nalete Maksa Ferstapena u Red Bulu i ostvario pobjedu, koju je posvetio legendarnom Nikiju Laudi.

Drugo mjesto zauzeo je as Ferarija Sebastijan Fetel, a treće Hamiltonom tinski kolega Finac Valteri Botas. Njih dvojica su iskoristili kaznu od pet sekundi, koju je Ferstapen dobio u 23. krugu.

Ono što je najčešći scenario u Monaku je da pobjednik kvalifikacija uglavnom bude i pobjednik trkea a tako je bilo i ovoga puta, Hamilton je krenuo sa prvog mjesta, zadržao ga poslije prve krivine i na kraju poslije velike drame prvi prošao kroz cilj. Ovaj trijumf dobija još više na značaju jer je Hamilton tokom sredine trke (vozili su 78 krugova) počeo da se žali timu na probleme sa prednjim lijevim pneumatikom. Hamiltonova srednja komoponenta guma brže se trošila od tvrdih koje su imali Ferstapen, Fetel i Botas ali nije dozvolio da mu iko ugrozi poziciju.

"Bila mi je to najteža trka. Ne sjećam se kad sam se zadnji put vozio na istrošenim gumama. No, borio sam se u duhu Nikija Laude. Lauda nam je puno značio, a danas sam htio ostati fokusiran i učiniti ga ponosnim. Nedostaje mi", rekao je Britanac.

Ferstapen je imao nekoliko šansi za preticanje. Pred kraj trke je bio u dobroj situaciji, ali je poslije kontakta sa Hamiltonom očešao zid i ostao bez borbe za bolju poziciju.

Holanđanin je odlično vozio i da nije bilo kazne od pet sekundi koje su mu dodane na ukupno vrijeme osvojio bi mnogio više bodova. Sudije trke su ga sankcionisale jer je pri izlasku iz boksa udario u Botasa.

Taj incident je najbolje iskoristio Sebastijan Fetel koji se našao na poziciji broj dva, poslije ne baš sjajnih kvalifikacija za Ferari. Njegov timski kolega Šarl Lekler je zbog greške tima startovao kao 16 a u žurbi da št oviše napreduje imao je nekoliko incidenata na stazi pa je na kraju uništio bolid i morao da odustane. Peto mjesto juče je osvojio drugi vozač Red Bula Pjer Gasli (koji je dobio i bod za najbrži krug) a u bodovima su još bili Karlos Sainc (Mekalren), Danil Kvjat i Danijel Albon (Toro Roso), Danijel Rikardo (Reno) i Roman Grožan (Has). Hamilton je povćeao prednostu u poretku vozača i sada Botasu bježi

Naredna trka je u Kanadi 9. juna.

Vozači

1. Luisa Hamitlon 137

2. Valteri Botas     120

4. Sabastijan Fetel 82

3. Maks Festapen  78

5. Šarl Lekler        57

Timovi

Mercedes    257

2. Ferari      139

3. Red Bul   110

4. Meklaren 30

5. R. Point   17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije