Moto sport

MKK Banjaluka: Sjajni rezultati uprkos lošoj infrastrukturi

MKK Banjaluka: Sjajni rezultati uprkos lošoj infrastrukturi
Foto: Velibor Tripić | MKK Banjaluka: Sjajni rezultati uprkos lošoj infrastrukturi

BANJALUKA - Nalazite se tik uz tlo, osjeti se miris benzina, glasno brujanje motora. U rukama se osjete svi ti konji, pogled se najednom izoštri, fokus.

Nema gužve, vi i cesta. Krivine blage i one oštrije. Spušten vizir od kacige, jedna noga iznad kočnice, druga lagano pritišće gas i potom sve jače. Navala adrenalina se sjuri kroz tijelo, drift i pakleni vozač koji čuči u vama napokon dođe na svoje. Najednom shvatite da adrenalinska krv teče vašim venama i da vozite jednu od najuzbudljivijih vožnji, karting.

Sve ovo moguće je iskusiti u Moto-karting klubu Banjaluka, koji je prije nekoliko dana otvorio svoja vrata medijima.

Novinarka
Novinarka "Nezavisnih" na stazi

Uprkos tome što je ovo jedina karting staza u Republici Srpskoj i što bilježe izuzetne rezultate na takmičenjima i imaju upisano prvo mjesto na takmičenju održanom sredinom godine na karting stazi Ada Huja u Beogradu, gdje je Radomir Radukić, vozač Karting kluba Banjaluka, postigao veliki uspjeh domaćeg klupskog i pojedinačnog karting sporta na međunarodnom planu, ovaj moto-karting klub se bori sa lošom infrastrukturom.

Treniraju, kako govore iz kluba, u izuzetno lošim uslovima, te staza, ukoliko se nešto ne promijeni, za iduću sezonu neće biti iskoristiva.

Iz kluba poručuju i da su već uložili određena sredstva u popravak te da im je želja iznajmiti ili kupiti stazu u Zalužanima, kako bi napravili stazu koja zadovoljava evropske standarde.

"Naš cilj je da ovu stazu na bilo koji način kupimo ili zakupimo sve po slovu zakona. Sve onako kako je potrebno da taj sport razvijemo kako treba. Žao mi je što do sada nismo uspjeli, mi smo pokušavali na sve moguće načine i već tri godine pokušavamo. Politika nema dovoljno sluha za to, a ne znam šta je razlog", rekao je Jelenko Lolić iz MKK Banjaluka.

Naš cilj je da ovu stazu kupimo ili zakupimo sve po slovu zakona, rekao Lolić
Naš cilj je da ovu stazu kupimo ili zakupimo sve po slovu zakona, rekao Lolić

Predsjednik kluba i najbolji karting vozač u BiH Radomir Radukić istakao je da imaju potencijal i znanje, ali da su im uslovi za trening jako loši i dodao da bi bilo mnogo boljih rezultata ukoliko bi se to popravilo.

"Ja sada treniram na ovakvoj stazi, ali to nije ni blizu dobro kako bi trebalo da bude. Ukoliko se nešto ne učini, iduće godine neću imati gdje da treniram", istakao je Radukić.

Ukoliko se nešto ne učini, iduće godine neću imati gdje da treniram, istako Radukić
Ukoliko se nešto ne učini, iduće godine neću imati gdje da treniram, istako Radukić

On je na trci u Beogradu odvezao ukupno šest trka i na svih šest pobijedio. Bio je prvi na generalnom poretku, što je najbolji rezultat na našim prostorima u zadnjih nekoliko godina.

Radukić je u ovom sportu već 14 godina, te ističe da njihov klub broji negdje oko 6.500 članova. Kroz smijeh takođe je rekao da ne bi da otkriva koliko godina ima najstariji član, ali zato nije krio da njihov najmlađi rekreativac ima svega pet godina, a najmlađi takmičar jedanaest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije