Moto sport

Maks Ferstapen slavio u haotičnoj trci Formule 1

Maks Ferstapen slavio u haotičnoj trci Formule 1
Foto: Tanjug | Maks Ferstapen slavio u haotičnoj trci Formule 1

​Vozač Red bula Maks Ferstapen osvojio je prvo mjesto u nedjeljnoj trci za Veliku nagradu Njemačke u Hokenhajmu, o kojoj će se pričati godinama.

Holanđanin je drugi put u sezoni bio prvi, poslije osvajanja VN Austrije, te se treći put popeo na postolje. On je iskoristio greške najvećih kandidata za pobjedu dvojca Mercedesa Luisa Hamiltona i Valterija Botasa te Ferarijevog Šarla Leklera i uspio da slavi poslije jedne od najturbulentnijih trka u skorijoj istoriji Formule 1. Drugo mjesto pripalo je Sebastijanu Fetelu iz Ferarija, poslije starta sa posljednje pozicije, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Danil Kvjat iz ekipe Toro roso.

Ferstapen je 11. trku sezone počeo na drugom mjestu, iza Hamiltona, koji je u cilj ušao tek kao 11. ne osvojivši nijedan poen. Trka je obilovala brojnim izlijetanjima, a među žrtvama je bio i Lekler, koji se zabio u ogradu dok je bio na drugoj poziciji iza Britanca. Ni Hamilton nije bio imun na greške pa se tako okretao na stazi, izlijetao i polomio prednje krilo, a dobio je i pet sekundi kazne zbog nepravilnog ulaska u boks. Njegov klupski kolega Valter Botas bio je blizu novog postolja i nastavka dominacije Mercedesa, ali je i on na kraju izgubio kontrolu nad vozilom sedam krugova prije kraja i potpuno uništio bolid.

Heroj trke je Fetel, koji je startovao sa 20. pozicije, ali je završio na drugoj, a sve pohvale idu i Kvjatu za mjesto na pobjedničkom podijumu.

Jedan od tragičara bio je Niko Hulkenberg, koji se borio za prvo postolje u karijeri. On je bio u odličnoj poziciji, imao je drugo mjesto, ali se on, kao i maltene većina učesnika trke, okrenuo i završio trku prije vremena.

Naredna trka je u Mađarskoj, 4. avgusta, a u poretku vozača i dalje vodi Hamilton sa 233 boda ispred Botasa, koji ima 184, dok je Ferstapen sakupio 162. Što se konstruktora tiče, Mercedes je neprikosnoven sa 407, a slijedi ih Ferari sa 243 boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije