Moto sport

Masa: Ferstapen ima sve u rukama da osvoji naslov

Masa: Ferstapen ima sve u rukama da osvoji naslov
Foto: N.N. | Masa: Ferstapen ima sve u rukama da osvoji naslov

Felipe Masa kaže da vjeruje kako Maks Ferstapen može sebi priuštiti rizik u borbama s Luis Hamiltonom točak uz točak s obzirom na njegovu konstantnost tokom cijele sezone jer ima sve uslove da postane prvak.

Maks Ferstapen i sedmerostruki svjetski prvak: Luis Hamilton ove sezone vode jako tijesnu borbu za svaki bod na svakoj utrci od početka sezone 2021. godine.

Na samom otvaranju sezone na Velikoj nagradi Bahreina su već imali određenih problema, što se najviše odnosilo na zavoj četiri u kojem je došlo do preticanja Nizozemca nad Britancem, ali je morao vratiti poziciju zbog prelaska granica staze.

Prvi veći incident je uslijedio na Velikoj nagradi Velike Britanije, kada je vozač Red Bulla završio u barijerama Silverstonea, a doživio je udarac od 51 G.

Novi incident se dogodio na prošloj utrci: Velika nagrada Italije, kada su se Hamilton i Ferstapen ponovo našli točak uz točak: nakon ovoga, oba vozača su morala odustati iz utrke.

Svoj stav oko dva najveća kandidata za naslov ove sezone je iznio bivši vozač Formule 1, Felipe Masa.

"Ferstapen je ove godine bio besprijekoran. Moram biti iskren, ne mogu se ni sjetiti kada je pogriješio", rekao je Massa.

"Moglo bi se reći da je, incident s Luisom u Silverstoneu bio greška, ali nije. Incidenti između Hamiltona i Ferstapena su logična posljedica borbe za naslov", dodao je.

Bivši vozač, Saubera, Ferrarija i Williamsa, koji je izgubio naslov protiv Hamiltona 2008. godine, uvjerava da Ferstapen mora nastaviti agresivno voziti i riskirati s vozačem Mercedesa kako bi nastavio sa psihološkim pritiskom na svog suparnika.

"Ferstappen može i mora riskirati kada se bori sa Hamiltonom; to je također moguće jer se obojica bore za titulu", pojašnjava on.

"Za njega je važno da ne riskira kada mora proći (druge) vozače osim Luisa, tada mora ostati miran. Međutim, kad je u dvoboju s Luisom, može preuzeti sve rizike kako bi došao ispred ili ga preteći. Kad pogledam kako Ferstapen sada radi, mislim da je uglavnom na istim osnovama i da to mora nastaviti. Ove godine sve funkcioniše za Ferstapena, kako se sam utrkuje (sa Mercedesom), ali tu je i snaga njegove momčadi i bolid u njegovim rukama. Borba za naslov znači i psihološku bitku i zato morate ostati koncentrisani. Svaki bod može napraviti razliku i zato će se Hamilton i Ferstapen nastaviti boriti se za svaki bod, jer na kraju jedan bod može napraviti razliku u borbi za naslov. To sam i sam iskusio, naravno".

Masina se karijera samo nakratko preklapala s Ferstapenovom jer se odmaknuo od Formule 1 krajem 2017. Međutim, nakon što je tri sezone između 2015. i 2017. vozio sa Ferstapenom na stazi, Masa je rekao da je vrlo jasno da su se mentalitet i sposobnosti mladog nizozemskog vozača značajno poboljšali.

"Gledajući to razdoblje i sada, prije svega vidite da je Maks postao potpuni vozač i da je postao vrlo koncentrisan". pohvaljuje ga Brazilac.

"Kao što sam rekao, ne mogu se sjetiti Maksove posljednje greške i to dovoljno govori o tome koliko je Ferstapen jak. Vozio je jako dobro ove sezone i ima sve u svojim rukama da osvoji naslov", rekao je Felipe Masa.

(F1RacingBIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije