Moto sport

Masterclass Hamiltona i Mercedesa za trijumf na "Katalunji"

Masterclass Hamiltona i Mercedesa za trijumf na "Katalunji"
Foto: Tanjug/AP | Masterclass Hamiltona i Mercedesa za trijumf na "Katalunji"

Vozač Mercedesa Luis Hamilton slavio je na Velikoj nagradi Španije, četvrtoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, prenosi Sport Klub.

Sedmostruki svjetski šampion je na stazi "Katalunja" ostvario treći trijumf ove sezone, a 98. u karijeri, ispred Maksa Ferstapena u bolidu Red Bula. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se drugi vozač Mercedesa Valteri Botas.

Hamilton je šesti put pobijedio u Montmelu i to poslije i svoje sjajne vožnje i taktičkog masterklasa svog tima. Britanac je na startu ostao bez vodeće pozicije, pošto ga je pretekao Ferstapen, kojem nije mogao da priprijeti u skoro dvije trećine trke.

Sve se promijenilo onog trenutka kada je aktuelni šampion prišao na pola sekunde mladom Holanđaninu, a potom je iznenađujuće otišao po drugi put u boks. Od tog trenutka, na već korišćenim srednjim pneumaticima Hamilton je nadoknađivao između sekundu i po i dve po krugu u svojevrsnoj reprizi Velike nagrade Mađarske 2019. godine. Tako je sedam krugova prije kraja došao u priliku da napadne vozača Red Bula, što je uspješno i izveo, a Ferstapen nije uspio da mu uzvrati.

Holandski automobilista je na kraju kroz cilj prošao sa skoro 16 sekundi zaostatka, pošto je pošto ga je Hamilton pretekao otišao po nove pneumatike. Ferstapenu se to isplatilo jer je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke, za koji se ponovo borio sa Botasom, koji je stigao do trećeg mjesta poslije duela sa Šarlom Leklerom u Ferariju. Monegašanin je nadmudrio vozača Mercedesa na startu, ali je njihov duel riješen poslije prvog odlaska u boks.

Lekler je trku završio na četvrtom mjestu, ispred drugog vozača Red Bula Serhija Peresa, koji je vodio veliku borbu sa Danijelom Rikardom u Meklarenu, koji je bio šesti. Sedmo mjesto zauzeo je Karlos Sains junior u drugom Ferariju, ispred vozača Meklarena Landa Norisa, a osvajače bodova kompletirali su Francuzi Esteban Okon i Pjer Gasli. Vozač Alfa Taurija je do boda došao uprkos kazni od pet sekundi jer nije bio dobro postavljen na startu i kasnije predugog stajanja prilikom odlaska u boks.

Četvrta trka je, inače, protekla bez većih incidenata, ali je na stazu u ranoj fazi izašlo bezbednosno vozilo jer se Juki Cunoda u drugom bolidu Alfa Taurija zaustavio u 10. krivini. Trka je zbog toga bila usporena na dva kruga.

Posleij trećeg trijumfa ove godine, Hamilton na čelu generalnog plasmana ima 94 boda, 14 više od Ferstapena, dok je treći Botas 47.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 23. maja Velikom nagradom Monaka.

(Sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije