Moto sport

McLaren Senna na Donigton Park stazi kao omaž Airtonu Seni

McLaren Senna na Donigton Park stazi kao omaž Airtonu Seni
Foto: N.N. | McLaren Senna na Donigton Park stazi kao omaž Airtonu Seni
N.N.

Juče, 1. maja, obilježeno je 25 godina od kako nas je napustio jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, Airton Sena. Postoji li bolji način da se oživi sjećanje na njega, nego da se prisjetimo kako je izlgedao jedan od najboljih momenata u njegovog karijeri?

Naime, Henri Kečpol iz Carfection-a je odlučio da automobil po imenu McLaren Senna provoza po putevima Britanije. Svrha toga je bila da se vidi kako se ovaj trkački automobil ponaša na javnim putevima.

Nakon vožnje po putevima britanskog ruralnog područja, Kečpol se uputio ka stazi Donigton Park. Upravo ta staza je mjesto na kome je 1993. godine Airton Sena ostavio sve ljubitelje Formule 1 u čudu. I upravo tu je potvrdio da je zaslužio svoj nadimak, “kišni čovjek”. Naime, Sena je na stazi koja je bila potopljena od kiše napravio podvig kakav nikom do i od tada nije pošao za rukom.

 

Brazilac je trku počeo sa četvrtog mjesta, a pol poziciju je imao njegov najveći rival, Prost. Tog dana je kiša “lila kao iz kabla”. Uslovi na stazi su se drastično razlikovali od uslova prethodnog dana, kada su vožene kvalifikacije. Sena je bio uporan u tome da tu situaciju iskoristi.

Airton Sena je prije prve krivine pao na peto mjesto… A onda, kao da je počeo da leti. Obilazio je bolide ispred njega, jedan za drugim. Za manje od jednog kruga, Sena je sa petog mjesta došao na prvo, ispred Prosta.

To je bio momenat u kome je Sena savršeno prikazao svoj talenat vožnje po kiši. Svi dugi vozači tog dana su izgledali kao amateri. Za mnoge, upravo to je jedan od razloga zbog kojih je Airton Sena još uvijek najbolji vozač u istoriji Formule 1.

(vrelegume.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije