Moto sport

Mercedesov novi sistem u centru pažnje na "Katalunji"

Mercedesov novi sistem u centru pažnje na "Katalunji"
Foto: Tanjug/AP | Mercedesov novi sistem u centru pažnje na "Katalunji"

Ekipa Mercedesa isprobala je novi sistem upravljanja prednjim točkovima drugog dana predsezonskih testiranja na stazi „Katalunja“, a iako mnogi sumnjaju u to da li je on po pravilima ili ne, iz njemačkog tima sve uvjeravaju da jeste.

Tehnički direktor aktuelnog šampiona u konkurenciji konstruktora Džejms Alison istakao je da novi sistem „daje dodatnu dimenziju upravljanju koji bi trebalo da bude od pomoći“. Takođe je dodao da su u Svjetskoj automobilskoj federaciji obaviješteni o tome.

„Pravila su jasna oko toga šta je dozvoljeno u sistemima za upravljanje. Uvjereni smo da je u skladu sa time“, naglasio je Alison, ali nije želeo pojasni koja je svrha samog sistema.

Takozvani ‚dvoosni sistem upravljanja‘ vozačima omogućava da promjene položaj prednjih točkova ili njihov ugao prema užoj osi bolida dok voze.

„Pokušavamo da ga isprobamo i razumijemo, ali što se tiče bezbjednosti nema nikakvih problema i iz FIA su sasvim ok što se tiče projekta. Za mene je ohrabrujuće to što tim nastavlja sa inovacijama i ostaje ispred svih, a to je zbog sjajnih umova unutar njega i nadam se da će nam ići u korist“, rekao je Luis Hamilton.

Taj sistem se našao u centru pažnje pošto je mogao da se vidi na snimcima unutar kokpita bolida drugog dana akcije na „Katalunji“. Vidjelo se da Hamilton pomjera volan prema sebi na početku pravca, a da se kao posljedica toga točkovi pomjeraju ka centralnom dijelu bolida. 

Potom bi prije sljedeće krivine pomjerio volan unaprijed, a točkovi bi se raširili. Za sada nije jasna svrha tog sistema, ali svim bolidima su prednji točkovi namješteni pod određenim uglom da bi im pomoglo pri ulasku u krivini. Međutim, to znači da točkovi nisu paralelni sa bolidom, što dovodi do trošenja pneumatika na pravcima, a samim tim i problema oko njihove temperature, što je od ključne važnosti.

Timovi Formule 1 stalno rade na inovacijama u dizajnu unutar pravila koje bi mogle da im donesu prednost u odnosu na rivale. Ukoliko taj sistem Mercedes učini bržim, a dobije zeleno svjetlo za njegovu upotrebu, drugim timovima će najvjerovatnije biti potrebhne nedjelje da anuliraju tu prednost svojim dizajnom.

Ovogodišnji šampionat startuje Velikom nagradom Australije 17. marta, a Hamilton će juriti svoju sedmu titulu, šestu sa Mercedesom u sedam godina.

 

(Sport klub) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije