Moto sport

Montoja savjetuje Alonsa da pazi na gužvu

Montoja savjetuje Alonsa da pazi na gužvu
Montoja savjetuje Alonsa da pazi na gužvu

Dvostruki pobjednik trke Indijanapolis 500 Huan Pablo Montoja definitivno je jedan od vozača koji najbolje može da posavetuje Fernanda Alonsa po pitanju toga šta može da očekuje tokom svog izleta u Indikar.

Alonso je u srijedu objavio da će propustiti ovogodišnju Veliku nagradu Monaka da bi vozio na jednako prestižnoj trci koja se vozi sa druge strane okeana.

Montoja i Alonso su imali brojne duele od 2001. do 2006. godine, a Kolumbijac nema dilemu da će njegov veliki rival biti sjajan na legendarnoj stazi Indianapolis Motor Speedway.

"Fernando je maestralan vozač. Osjećam vezu sa njim zbog toga kako smo se trkali kada smo vozili zajedno u Formuli 1", rekao je Montoja za motorsport.com.

Kolumbijac je otkrio da je ponudio svoju pomoć vozaču Meklarena, a i javno mu je poručio na šta treba da obrati pažnju.

"Mora da nauči kako trkanje na ovalu funkcioniše, a posebno tehniku praćenja drugih bolida. Vjerujem da će biti odličan što se tiče podešavanja bolida, imaće dobar osećaj. Ali, druga velika stvar na Indiju je to da izbalansirate ono što vam je potrebno od bolida kada ste sami na stazi ili kada ste u gužvi, ponekad u velikoj grupi bolida. To je zanimljiv osjećaj", rekao je Montoja,

Istakao je da će to biti najveće prilagođavanje za njega pošto je u Formuli 1 potreban savršeni balans i da se osjećate slobodno u brzin krivinama.

"Na ovalu, to zaista ne želite. Biće sve u redu, on je veoma dobar i iskusan vozač".

Na zanimljivo pitanje, da li će Alonsu biti lakši ulazak u prvu krivinu pri brzini od 370 kilometara na čas jer ima iskustvo vožnje na Monci, Montoja je rekao da je Monca veoma spora!

"Naravno, bićete brzi na pravcima, ali su krivine spore u poređenju sa Indijem. Ali, Spa i Silverston imaju veliki broj brzih krivina. Ove godine, zbog dodatnog prijanjanja kakvo imaju sadašnji bolidi Formule 1, brzine u krivinama su mnogo veće, tako da mu to neće biti problem. Ali, u Indiju se ne svodi sve na to kako se osjećate kada ste sami, već kako se snalazite u gužvi", dodao je Montoja.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije