Moto sport

MotoE kompletirao prvi test

MotoE kompletirao prvi test
Foto: N.N. | MotoE kompletirao prvi test

​MotoE šampionat je održao svoj prvi test, uključujući i simulaciju kvalifikacija i same trke. Test je održan u Valensiji.

Prva trka novog šampionata je trebalo da se vozi na španskog gran priju u maju, ali je požar na Heresu uništio cjelokupnu flotu motocikala i opreme, pa je start sezone pomjeren za jul i Zahsenring.

Italijanska Energica je spremila 18 Ego motocikala, a osim standardnog testa, u Valensiji su vozači imali priliku da provere format kvalifikacija i trke koji će koristiti ove godine.

MotoE je za kvalifikacije usvojio superpol format, što znači da će svih 18 vozača imati jedan krug koji će odlučiti njihov startni poredak.

Vozač Tech3, Ektor Garso, bio je najbrži na prvom danu testa, stigavši do "pola" sa 0,025 sekundi prednosti u odnsou na Erika Granada.

Njih dvojica su bili glavni i na simulaciji trke, koja je vožena juče ujutru u trajanju od 7 krugova. Dvojac se do poslednjeg trenutka borio za trijumf. Granado, bivši GP vozač je stigao do trijumfa s 1,004 sekundi prednosti, a treće mjesto je osvojio Niki Tuli.

Šampion kategorje 125 kubika iz 2011, Niko Terol je osvojio četvrto mjesto, dok je nekadašnji MotoGP vozač, Sete Žibernau kroz cilj prošao kao petnaesti.

Tuli je bio najbrži na "superpolu" voženom nakon simulacije, a njegovo vrijeme od 1:40.290 je svega 1,8 sekundi bilo slabije od Moto3 rekorda ove staze.

Prva trka MotoE sezone će se voziti na Zahsenringu, 7. jula, a druga u Austriji, 11. avgusta. Finalne dvie runde su na Mizanu u septembru i u Valensiji, na finalu sezone, kada će se voziti dve trke.

(Moto-berza.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije