Moto sport

Na prodaju bolid Toro Rosso STR14 iz 2019. godine

Na prodaju bolid Toro Rosso STR14 iz 2019. godine
Foto: Screenshot | Na prodaju bolid Toro Rosso STR14 iz 2019. godine

Bolidi Formule 1 rijetko su dostupni na tržištu, a sada se pojavio bolid STR14 koji je pripadao ekipi Scuderia Toro Rosso današnjeg naziva Scuderia AlphaTauri.

Ljeto se bliži, staze za trke se polako otvaraju, a oni "dubokih džepova" sada mogu kupiti sjajnu "igračku". Radi se o bolidu STR14 s brojem šasije 4, koji je ekipa Toro Rosso koristila u šampionatu Formule 1 2019,. godine kada su vozačku postavu činili Alex Albon i Pierre Gasly.

Koliko bolid košta, nije javno naznačeno, ali definitivno nije jeftin.

Baš ovaj bolid je vozio Gasly kada je posvojio drugo mjesto na utrci za Veliku nagradu Brazila, osam utrka nakon što je izgubio mjesto u Red Bullu.

Ranije iste sezone je Albon završio šesti na utrci za Veliku nagradu Njemačke također u bolidu s brojem šasije 4 koji je iz nekog razloga prenesen na Gaslyjev bolid nakon što je prethodni povučen iz upotrebe.

U bolidu koji se prodaje je još uvijek Gaslyjevo sjedište, sam bolid je u originalnom stanju, ali mu ipak nešto nedostaje, prenosi klix.

STR14 ima funkcionalan mjenjač, sve hladnjake, ispravan DRS sistem, kočnice i upravljač, ali mu nedostaje 1,6-litarski V6 motor s turbopunjačem koji je proizvela Honda, kao i hidraulični ssitemi te ECU jedinica. Ove nedostatke je teško nadoknaditi, ali s dosta novca, možda i nije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije