Moto sport

Nova generacija Triumphovog motora oduševila i Džejms Bonda

Nova generacija Triumphovog motora oduševila i Džejms Bonda
Foto: N.N. | Nova generacija Triumphovog motora oduševila i Džejms Bonda

Drugu generaciju Triumphovog adventurea motora srednje kategorije pokreće novi trocilindraš koji skladnije razvija svojih 95 KS, a od novembra će ga u 25. po redu filmu o Džejmsu Bondu voziti i tajni agent 007.

Trebao je to biti pravi spektakl. Nova, druga generacija Triumphovog adventurea srednje kategorije "Tiger 900" svjetsku je premijeru trebala imati u filmu "Nema vremena za umiranje", a zatim se u aprilu trebao pojaviti i na tržištu kao suparnik BMW F850 GS, Ducati Multistrade 950, KTM 790 Adventurea.

Dogodilo se, međutim, suprotno - već je u prodaji, po cijeni od oko 24.000 KM za osnovni Tiger 900, a premijera filma o Tajnom agentu 007 odgođena je za novembar.

Tiger je već čitavih osam decenija najvažniji model britanskog proizvođača, a prva generacija manjeg Tigera 800 u deset godina na tržištu doživjela je dva dotjerivanja, 2014. i 2018. te je prodana u više od 85.000 primjeraka.

Tiger 900 sasvim je novi motocikl i dolazi u pet verzija - 900, 900 GT, 900 GT Pro, 900 Rally i 900 Rally Pro.

Prva tri sprijeda imaju 19-colne naplatke, što znači da su prvenstveno namijenjeni vožnji po asfaltu, dok posljednja dva s dodatkom u nazivu Rally sprijeda imaju žubičasti točak od 21 cola i namijenjeni su off-roadu.

Novo sjedište sad nosi aluminijski rešetkasti podokvir, umjesto kroz jedan rashladna tekućina sad struji kroz dva hladnjaka, a motor je pomaknut lijepa četiri centimetra prema naprijed i dva prema dole, a da pritom nije žrtvovana udaljenost od tla zahvaljujući novom karteru. I ne manje važno, lakši je pet kilograma...

Trocilindraš je dobio veći provrt i sad bi trebao ljepše reagovati na gas, premda razvija gotovo jednakih 95 KS (prije 94 KS). Trebao bi ljepše zvučati zahvaljujući promjeni redoslijeda paljenja 1-3-2

Grijana sjedišta i ručice upravljača, diodna svjetla, quickshifter, tempomat... Popis dodatne opreme za ovaj motor je dosta dugačak.

TFT ekran samo je u osnovnom Tigeru 900 dijagonale pet inča. Sve ostale verzije imaju sedam-inčni ekran, kao i ABS i kontrolu proklizavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije