Moto sport

Novi bolidi nisu za Monte Karlo

Novi bolidi nisu za Monte Karlo
Novi bolidi nisu za Monte Karlo

Vozači Formule 1 zabrinuti su uoči trke na ulicama Monte Karla, s obzirom na nove bolide kojima je veoma teško vladati na tako uskoj stazi.

Nova tehnička pravila ove sezone su unazadila aerodinamiku bolida, dok je snaga motora pojačana, pa bi Velika nagrada Monaka (25. maja) mogla da bude i više od spektakla, uz pregršt incidenata, prekida i razbijenih bolida. Tako barem najavljuju sami vozači.

"Monako će biti jako, jako teška trka. Ove sezone dosta proklizavamo bolidima. Okretni moment motora je duplo veći nego prošle godine, držanje guma nije veliko i biće veoma lako slupati se. Mislim da će ovo biti najteža trka sezone", izjavio je Felipe Masa, iskusni vozač Vilijamsa.

Slično mišljenje ima i Meksikanac Sergio Perez, pilot Fors Indije:

"Ovo će biti zanimljiva trka, vidjećete dosta vozača kako se odbijaju od ograde. Ove bolide je veoma teško voziti. Ako nas pogodi degradacija, biće teško išta uraditi na stazi."

Ipak, inženjeri vjeruju da sa gumama na ovoj stazi ne bi trebalo da bude velikih problema, jer je prošlih godina u Monte Karlu degradacija bila na vrlo niskom nivou. Svejedno, bolidi će i dalje biti nestabilni i nepredvidivi, pa nas čeka mnogo uzbuđenja. Pod posebnim pritiskom biće, bez sumnje, Pastor Maldonado, koji u posljednje vrijeme izaziva veliku pažnju zbog incidenata koje pravi na stazi. Stručnjaci čak smatraju da su njegovi najbolji vozački dani prošlost, te da mu više nije mjesto u Formuli 1. Jedino što ga drži su milioni naftne kompanije PDVSA koja je u vlasništvu države Venecuele. Navodno po 30 miliona evra godišnje država plaća da bi Maldonado vozio za Lotus, a sličnu svotu dobivao je i Vilijams u prethodne dvije sezone. No, Maldonadov prijatelj Ugo Čavez je umro, a novi ministar sporta najavio je kako više neće bacati novac na njega.

"Znam da ću ovim steći mnogo neprijatelja, ali nećemo više uložiti ni dolar u automobilizam. Imamo druge sportske prioritete i bilo bi nepošteno državne resurse trošiti na nešto što nije u skladu s planom razvoja zemlje", rekao je Antonio Alvarez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije