Moto sport

Pratite nas na Google news

Off road takmičenje u Parku prirode Blidinje 20. i 21. juna

Off road takmičenje u Parku prirode Blidinje 20. i 21. juna
Foto: FENA/ Off road klub Grand Hercegovina | Off road takmičenje u Parku prirode Blidinje 20. i 21. juna
Fena

Off road klub Grand Hercegovina organizuje "Off road" takmičenje 20. i 21. juna u Parku prirode Blidinje.

Off road je jedan od najpopularnijih modernih sportova koji obuhvata vožnju terenskim vozilima po neobrađenim putevima i cestama koje vozači sami zamisle. Zahtjeva posebnu spremnost kako za vozilo tako i za posadu, odnosno vozača i suvozača. Najčešće su to kameniti tereni, blatnjave šume, pijesak, snijeg…

Natjecanje se održava treću godinu zaredom i međunarodnog je karaktera.

Sekretar spomenutog kluba Matej Begić kazao je kako se vožnja organizuje po predjelima Bosiljne i Blidinja, te da će se takmičiti više od 100 vozila.

“Orijentacijska vožnja po predjelima Bosiljne sa ciljem na Blidinju posada vozi 20. lipnja, a vožnja specijalnoga ispita (brzinca) održat će se na Risovcu kod skretanja za Ski Stazu, 21. lipnja. Na natjecanju sudjeluje preko sto posada, odnosno vozila iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije”, kazao je Begić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako će takmičenje biti u četiri klase, te da se vožnje voze po službenom pravilniku Off road saveza BiH.

“Natjecanje se održava u klasama Challenge (hard), Adventure 1 (soft 1), Adventure 2 (soft 2) i Turist klasa. Vozi se po službenom pravilniku Off road savez BiH, tako da je za klasu Challenge obavezan roll bar, kacige, prednje i zadnje vitlo, a za klase Adventure 1 i 2 obavezno je prednje vitlo i kacige. Turist klasa će vozit odvojeno od ostalih klasa, ona će voziti specijalni ispit namijenjen turistima koji će se bodovati i nagraditi one najbolje. Turist klasa će također obići predjele Blidinja”, pojašnjavaju organizatori.

Organizatori pozivaju sve koji su zainteresovani da rezervišu mjesto na ovom događaju. Prijave na Off road takmičenje mogu se podnijeti putem inboksa na Facebook stranici kluba Off Road Klub Grand Hercegovina.

Prijave su otvorene do popunjavanja smještajnih kapaciteta, a moraju sadržavati sljedeće: ime kluba, klasa koju vozite, dan dolaska (petak/subota) i broj osoba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije