Moto sport

Okonova prva pobjeda u karijeri ispred Fetela i Hamiltona

Okonova prva pobjeda u karijeri ispred Fetela i Hamiltona
Foto: Tanjug/AP | Okonova prva pobjeda u karijeri ispred Fetela i Hamiltona

Vozač Alpina Esteban Okon došao je do prve pobjede u karijeri u Formuli 1 jer se juče najbolje snašao na haotičnoj trci za Veliku nagrade Mađarske. Španski vozač je posljednju trku u vozačkoj karijeri ostvario još 2015. godine i to u GP3 seriji.

Francuz je na "Hungaroringu" ostvario najveći uspjeh od debija u šampionatu, na svojoj 78. trci, a ujedno je svom timu donio prvi trijumf poslije 13 godina, prvog pod imenom Alpin (ranije Reno).

Okon je slavio sa sekundom i po prednosti u odnosu na Sebastijana Fetela u Aston Martinu, a njima dvojici se na podijumu pridružio branilac titule Luis Hamilton, koji je u jednom trenutku pao na začelje.

Pored nevjerovatnog trijumfa francuskog automobiliste, posljednju trku pred ljetnu pauzu obilježila je velika greška Valterija Botasa u Mercedesu (kažnjen sa pet mjesta na startu u narednoj trci), što je dovelo do niza incidenata i prekida na stazi koja se sušila poslije kiše.

Finac je izuzetno loše startovao, kasnio s kočenje i udario otpozadi u Landa Norisa u Meklarenu, a njih dvojica su potom "pokupili" obje uzdanice Red Bula Maksa Ferstapena i Serhija Pereza.

Perez je ubrzo morao da odustane, a Ferstapen je upio da nastavi trku, ali s ogromnim oštećenjima na bolidu. Žrtva haosa u prvoj krivini bio je i vozač Ferarija Šarl Lekler, kojeg je ni krivog ni dužnog otpozadi udario Lans Strol, a vozač Aston Martina je, baš kao i Botas, previše ambiciozno ušao u krvinu i izgubio kontrolu.

Nakon haosa, Hamilton je sigurno vodio, ispred Okona i Fetela, ali je zbog nekoliko zaustavljenih bolida i iskidanih dijelova na stazu izašlo bezbjednosno vozilo. Prekid je trajao 30 minuta, a mehaničari Red Bula su učinili šta su mogli da saniraju oštećeni bolid Ferstapena. Trka je nastavljena sa startne linije, ali na njoj je bio samo lider Hamilton, jer su svi ostali u formacijskom krugu jurnuli u boks po gume sa suvo. Zbog te greške morao je ubrzo i on u boks da se riješi pneumatika za promjenjive uslove, što je dovelo do pada u poretku.

Okon je naslijedio vođstvo i držao ga je do cilja, dok mu je Fetel u pojedinim trenucima prijetio, ali se vozač Alpina fantastično odbranio i zasluženo slavio. Francuzu je veliku pomoć pružio i njegov timski kolega Fernando Alonso, koji je tokom 15 krugova uspio da iza sebe zadrži Hamiltona, kada je vozač Mercedesa otišao po nove pneumatike u pokušaju da izvede nešto slično kao prije dvije godine u Mađarskoj. Britanac je očajnički pokušavao da pretekne dvostrukog svjetskog šampiona, ali je to učinio tek šest krugova prije kraja, a potom je bez većih problema nadmudrio i Karlosa Sainsa Juniora u Ferariju i stigao do podijuma. Sains je na kraju bio četvrti, ispred Alonsa i Pjera Gaslija u bolidu Alfa Taurija, koji je u samom finišu osvojio bod za najbrži krug i tako ga preoteo od Hamiltona. Njegov timski kolega Juki Cunoda zauzeo je sedmo mjesto, ispred dvojca Vilijamsa Nikolasa Latifija i Džordža Rasela, koji su timu donijeli prve bodove ove sezone. Osvajače bodova kompletirao je Ferstapen. Hamilton je propustio prvu šansu da stigne do 100. pobjede u karijeri, pred odlazak na ljetnu pauzu ima 192 boda, šest više od Ferstapena, a prati ih Noris sa 113.

Šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije 29. avgusta.

(Sportklub/Agencije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije