Moto sport

Osoba koja je pomagala Šumaheru otkrila kobne propuste

Osoba koja je pomagala Šumaheru otkrila kobne propuste
Foto: Twitter / Printscreen | Osoba koja je pomagala Šumaheru otkrila kobne propuste

​Instruktor skijanja, koji je bio među prvima koji je priskočio u pomoć Mihaelu Šumaheru, prisjetio se kobnih grešaka koje su se dogodile tog dana, 29. decembra 2013. godine.

Njemački pisac i novinar Jens Gideon istraživao je stravičnu nezgodu koju je prije deset godina doživio sedmerostruki svjetski prvak koji je od tada od strane porodice izolovan od javnosti te se o njegovom zdravstvenom stanju i oporavku gotovo ništa ne zna. On je posjetio mjesto nezgode u francuskim Alpima, a sada objavio nalaze svoje istrage za njemački "ARD", ukazujući na ključne greške.

Nakon razgovora s lokalnim učiteljem skijanja, koji se zove samo Andre, vjeruje da su oko Šumaherove nezgode napravljene dvije greške.

Andre se prisjetio da tog dana nije bilo dovoljno snijega na tlu, a Mihael i sin Mik su skijali izvan označene staze što je bilo posebno opasno, jer snijeg nije prekrivao stijene i tako ublažavao moguće padove

"Tamo se ne ulazi na takav dan. Bilo je jasno da nema dovoljno snijega", rekao je Andre.

Takođe je rekao novinaru da se sjeća da je vidio smrskanu kacigu, te da je na vrhu kacige još uvijek bila kamera. Iako snimak kamere nikada nije, a vjerovatno i neće, biti javno objavljen, vjeruje se da je nezgodu uhvatila kamera.

Lokalni instruktor skijanja rekao je da se činilo da je Šumaher bio pri svijesti i da je zato odveden u bolnicu u Mutiersu odnosno da je njegov izgled hitnim službama ostavljao utisak da je u boljem stanju nego što je zapravo bio.

Rekao je Jensu da se zdravlje legende Formule 1 ozbiljno pogoršalo dok su ga helikopterom prevozili u grad Mutiers. Izgubio je svijest i intubiran je.

Kad je helikopter konačno sletio, odmah je odlučeno da treba ponovo poletjeti i odletjeti u veću, specijalizovaniju bolnicu u Grenoblu. Andre je rekao da je Šumaher mogao biti tamo tri minute ranije, da su odmah odlučili da mu je potrebna bolja pomoć. Tri minute koje su možda bile presudne.

Nakon toga je Šumaher stavljen u medicinski indukovanu komu koja je trajala 250 dana. Potom je bio podvrgnut dvjema operacijama uklanjanja krvnih ugrušaka. Njegov uži krug porodice i bliski prijatelji zakleli su se na tajnost, a porodični advokat doveden je da štiti njegovu privatnost od medija, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije