Moto sport

Pescara Circuit - staza sa najdužim krugom u Formuli 1

Pescara Circuit - staza sa najdužim krugom u Formuli 1
Foto: Wikimedia | Pescara Circuit - staza sa najdužim krugom u Formuli 1

Najduži krug Formule 1 na svijetu je Pescara Circuit u Pescari, Italija. Ova staza je duga 25 kilometara i oko 3 puta je duža od drugog najdužeg kruga na svijetu.

Ova staza bila je poznata po svojim uskim i neravnim cestama i smatrana je jednim od najopasnijih krugova na svijetu. Krug Pescara održao je svoju posljednju utrku 1961. godine i nakon toga je otišao u mirovinu jer se smatralo da je previše opasan.

Najduža utrka Formule 1 koja još uvijek radi je Međunarodna trkaća staza Sebring koja se nalazi u Sebringu na Floridi. Ova staza je duga samo 8.3 kilometra i zauzima dio regionalne zračne luke Sebring. Sebring je poznat po svojoj hrapavoj površini koja često uzrokuje iskrenje iz podvozja automobila. Jedini put kada je utrka Formule 1 bila vođena na ovoj stazi bila je 1959. godine, a još jedna utrka nije se vodila zbog loše posjećenosti i visokih troškova.

Samo 0, 03 km kraće od međunarodne trase u Sebringu bio je Reims-Gueux u Reimsu, Francuska. Ovaj krug imao je dvije duge staze koje su bile dugačke oko 2.2 kilometra i kao rezultat toga bio je poznat kao jedan od najbržih krugova svoga doba. Ova utrka je zatvorila operacije 1972. zbog financijskih poteškoća koje su završile 44-godišnju tradiciju.

Trkačka staza približno iste duljine kao i Reims-Gueux bila je AVUS u Njemačkoj. Ta je staza bila dom Njemačkoj Grand Prix iz 1926. i 1959. godine. Ova trkaća staza imala je neobičan oblik budući da je to u osnovi bila dva pravca s oštrim kutom na svakom kraju. Život ovog kruga završio se 1999. godine kada je staza postala i ekološka briga.

Drugi krug koji trenutno radi je Circuit de Spa-Francorchamps koji se nalazi u Belgiji. Ova staza je duga oko 4, 4 milje i dom je Formule 1, Velike nagrade Belgije. Circuit de Spa-Francorchamps smatra se jednim od najizazovnijih krugova na svijetu zbog brdovite, brze i zavojite prirode. Mnogi vozači i navijači smatraju da je to njihov omiljeni krug na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije