Moto sport

Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici trke

Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici trke
Foto: Tanjug/AP | Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici trke

Mario Izola iz Pirellija najavio je detaljnu istragu oko pucanja njihovih guma u završnici Velike nagrade Velike Britanije, trke Šampionata Formule 1 koja je vožena u nedjelju.

Silverstone je jedna od najtežih staza za gume zbog puno brzih zavoja dugog trajanja, a Pirelli pamti trku na toj stazi 2013. kada su njihove gume pukle na nekoliko bolida, uključujući vodeći Mercedes Luisa Hamiltona.

Pirelli je nakon toga promijenio konstrukciju na prošlogodišnju iz 2012. koja je koristila čelik umjesto kevlara, a sedam godina kasnije opet smo vidjeli poznate scene, ovoga puta samo u završnici trke.

Zbog ranih sigurnosnih automobila, za vrijeme koje su obavljene promjene guma, vozači su morali odvoziti puno duže druge dionice trke na hard gumama, a jako potrošene gume osjetljivije su na puknuća uzrokovana krhotinama na stazi.

“Istražićemo što se dogodilo u posljednjih nekoliko krugova, sad je rano za bilo kakve zaključke,” rekao je Izola.

“Mogla bi biti veća potrošnja jer su gume nakon 38 ili više krugova na ovoj stazi prilično potrošene. Ali ne kažem da je potrošnja uzrok problema.”

“Može biti neka krhotina jer smo imali dijelove prednjeg krila koje je otpalo Kimiju Raikonenu, ali i druge krhotine. Zato želimo istražiti ne samo gume koje su pukle, nego sve gume u posljednjem dijelu trke kako bismo razumjeli postoje li bilo kakve indikacije o tome šta se dogodilo. Ne želimo isključiti bilo što, želimo sve analizirati kako bi izbjegli bilo kakvu mogućnost ponavljanja, moramo razmotriti sve mogućnosti.”

Hamilton je rekao da je siguran da njegove gume nisu bile jako potrošene nego da je uzrok pucanja krhotina s Raikonenovog prednjeg krila.

“Ono što je jasno je da kad imate gumu koja je skroz potrošena zaštita gazne površine konstrukcije je manja,” rekao je Izola.

“Zato kažem da je nivo potrošenosti bio blizu 100%.”

Pirelli će za narednu trku na Silverstoneu donijeti stepen mekše gume (C2, C3, C4), za razliku od prethodne trke u kojoj su koristili tri najtvrđe komponente (C1, C2, C3), što bi vozače moglo prisiliti na strategiju s dva ulaska u boks, pogotovo jer se najavljuju više temperature.

(maxf1.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije