Moto sport

Počeo najveći reli ikada održan u Hrvatskoj

Počeo najveći reli ikada održan u Hrvatskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL | Počeo najveći reli ikada održan u Hrvatskoj

Uz spektakularnu scenografiju u Zagrebu je u četvrtak održan ceremonijalni start WRC Croatia Rallyja, najvećeg i najznačajnijeg automobilističkog takmičenja ikad održanog na tlu Hrvatske.

Takmičenje najboljih vozača relija svijeta, koji će u tri dana na 20 brzinskih ispita proći 300 km po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, vrhunac je obilježavanja 115 godina od osnivanja prvog automobilističkog kluba u Hrvatskoj.

Među prvima se na startnoj rampi pojavilo i šest hrvatskih posada koje će se takmičiti na ovom reliju, a za čijim će upravljačima sjediti Viliam Prodan, Martin Ravenščak, Krešimir Ravenščak, Ivica Siladić, Mateo Butorac i Željko Magličić.

Viliam Prodan sa suvozačem Zoranom Raštegorcem već je imao iskustvo nastupa na WRC takmičenju u Monte Karlu, ali vožnja hrvatskim cestama biće i za njega nešto posebno.

"Monte Karlo je najteži reli na svijetu, nadamo se da će hrvatski biti lakši. Mi se borimo s najboljim juniorima svijeta. Štogod napravili, dobro smo napravili. Poznavanje terena je naša mala prednost, ali sve ostalo je na njihovoj strani", najavio je svoj nastup Viliam Prodan i sa startne rampe poručio:

"Spektakl je došao u Hrvatsku, ajmo svi skupa uživati u njemu!"

Kad se nad Zagreb već počela spuštati veče, na red za predstavljanje došle su i one najbolje svjetske posade, a među posljednjima se na startnu rampu sa svojom Toyotom popeo aktuelni i sedmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier.

"Svi smo uzbuđeni što smo ovdje, veliki je izazov pred nama s puno ispita. Svi sastojci su tu za dobar šou i zanimljivu trku. Očekujemo zahtjevne uslove u petak ujutro, zbog moguće kiše. Ali došli smo boriti se za pobjedu", poručio je jedan od najvećih reli vozača svih vremena koji u svojoj kolekciji ima 50 pobjeda u WRC-u.

Ogierov niz od šest uzastopnih naslova svjetskog prvaka 2019. je prekinuo Estonac Ott Tanak, koji će u Hyundaiju pokušati doći do druge pobjede u ovoj sezoni, nakon što je slavio na Arktičkom reliju u Finskoj, a uoči starta je opisao ono što je vidio na pregledu trase.

"Ovaj je dosta različit reli s lijepim stazama. Priroda je zaista lijepa i biće vrlo zahtjevno za vozače."

Ispred dvojice ovosezonskih pobjednika, Ogiera i Tanaka, u ukupnom redoslijedu se, pomalo i iznenađujuće, nalazi madi Finac Kalle Rovanpera.

"Osjećam se jako dobro i lijepo je ponovno biti za upravljačem. Novi reliji su uvijek zanimljivi i intrigantni. Pomiješani su mi osjećaji, ali biće to još jedan dobar vikend za učenje. Treba voziti s osjećajem, ali i biti brz u početku. Vidjet ćemo što možemo učiniti", poručio je 20-godišnji finski vozač kojem svi stručnjaci proriču sjajnu budućnost.

Croatia Rally će u petak ujutro, u 8.39 sati, krenuti iz mjesta Rude u okolici Samobora, a prvi brzinski ispit dužine 6,94 km će vozače voditi po obroncima Samoborskog gorja do Plešivice. U prijepodnevnom dijelu programa na rasporedu su četiri brzinska ispita te još četiri u poslijedpodnevnom dijelu, kad će vozači po drugi put proći istim cestama. Prvog dana relija pred vozačima je ukupno 99,82 km koje će proći na osam brzinaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije