Moto sport

Podržana kandidatura za trku Formule E u Sarajevu

Podržana kandidatura za trku Formule E u Sarajevu
Foto: Ilustracija | Podržana kandidatura za trku Formule E u Sarajevu
Anadolija

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je podržalo inicijativu da glavni grad BiH aplicira za zvaničnu kandidaturu za organizaciju trke Formule E.

Prethodno su gradonačelnik Abdulah Skaka i njegovi saradnici, kao i britanski preduzetnik bh. korijena Samir Cerić, vodili višemjesečne intenzivne razgovore sa rukovodiocima Formule E (FE) u Londonu, koji su istakli da Sarajevo ima velike šanse za dobijanje licence za trku. Takvo razmišljanje zasnivaju, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova za najviše zelene površine (prema istraživanju Lajbnic instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na elektirčni pogon.

Nakon što je Gradsko vijeće danas odobrilo nastavak procedure, naredni korak je potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije.

No, Gradsko vijeće bi trebalo odobriti i izdvajanje 100.000 evra za izradu studije, o čemu će se glasati na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici. Izrada spomenutog dokumenta može se i naknadno platiti, nakon što tim Formule E napravi feasibility studiju.

Potpisivanje ugovora, u svakom slučaju, očekuje se u narednim danima, a nakon toga vrlo brzo će uslijediti i dolazak tehničkog tima iz sjedišta FE u Hamersmitu, London, koji će tri dana boraviti u Sarajevu i ispitati uslove za održavanje trke, odnosno utvrditi šta sve još treba uraditi kako bi glavni bh. grad napravio stazu optimalnu za utrku FE.

Bitno je navesti i da potpisivanje pomenutog ugovora automatski znači da je Sarajevo i zvanično kandidat za organizaciju trke Formule E. Ukoliko bi sama kandidatura urodila plodom u junu 2019. godine ulicama Sarajeva bolide Formule E voziće zvijezde poput Felipea Mase, Nika Hajdfelda, Sebastijana Buemija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije