Moto sport

Posljednji okršaj: Markes ili Doviciozo?

Posljednji okršaj: Markes ili Doviciozo?
Foto: Moto GP | Posljednji okršaj: Markes ili Doviciozo?

Trka za Veliku nagradu Valensije odlučiće borbu za titulu ovogodišnjeg Moto GP šampionata, a pred veliko finale postavlja se samo jedno pitanje - da li će prvak biti Mark Markes ili Andrea Doviciozo.

Pred okršaj na stazi „Rikardo Tormo“, Markesa i Dovicioza dijeli 21 poen. To znači da vozač Dukatija šampion jedino može da postane ako pobjedi u Valensiji, ali će mu za to biti potrebno da branilac titule osvoji najviše četiri boda. Mladom Špancu je, s druge strane, dovoljno da bude u najgorem slučaju 11, bez obzira na to kako Italijan završi trku.

Markes će se u Valensiji boriti za svoju šestu titulu, četvrtu u najjačoj kategoriji, a Doviciozo za ukupno drugu. Italijanski motociklista je svoj jedini naslov prvaka osvojio 2004. godine, u klasi do 125 kubika.

Pred početak akcije na stazi koja se nalazi 25 kilometara od centra Valensije, Markes je očigledan favorit. Ne samo zbog činjenice da ima sigurnu prednost u generalnom plasmanu, već i jer njegovi rezultati na posljednjoj trci sezone idu u prilog tome.

U kraljevskoj klasi, vozač Repsol Honde je svaki put trku u Valensiji završavao na podijumu, a trijumfovao je samo jednom na njoj – 2014. godine. Doviciozo nikada nije slavio na stazi „Rikardo Tormo“, ni u jednoj klasi, a u najjačoj mu je najbolji rezultat treće mjesto 2011. godine, kada je branio boje Markesovog sadašnjeg tima.

Na Markesovoj strani je i to što je već bio u sličnoj poziciji kao ove godine. Dvije od svoje tri titule u kraljevskoj klasi je osvojio prije velikog finala, ali je do svoje prve došao na posljednjoj trci. Doviciozu je najbolji rezultat u najjačoj konkurenciji treće mjesto od prije šest godina, kada nije mogao da priprijeti svom tadašnjem timskom kolegi Kejsiju Stoneru.

U slučaju da u nedjelju uspije da pobijedi Markesa u borbi za titulu, Doviciozo će učiniti upravo ono što je samo do sada Stoner učinio. Australijanac je jedini Dukatijev šampion, a takođe je prvi poslije njega koji je uopšte stigao do prilike da se bori za titulu.

Iz Moto GP šampionata trku za Veliku nagradu Valensije promovišu kao „Poslednji okršaj“, što samo govori u prilog tome šta nas čeka tokom vikenda. 

(sportklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije