Moto sport

Prvi u potpunosti 3D štampani motor

Prvi u potpunosti 3D štampani motor
Foto: N.N. | Prvi u potpunosti 3D štampani motor
N.N.

​Ovo što vidite na slici nije filmski rekvizit, već prvi u potpunosti 3D ištampani e-motor u svijetu, nazvan NERA.

U pitanju je agresivno stilizovani prototip, koji nam otkriva sve nove mogućnosti aditivne proizvodnje sa 3D štampačima velike razmjere. Gume, felne, ram, viljuška i sedište Nera motora, odnosno praktično svaki njegov dio sem elektronike, nastao je 3D štampanjem.

Opremljen sasvim električnim motorom, gumama bez vazduha, upravljanjem bez viljuške i čitavim nizom senzora, ovaj dizajn koji je djelo inovativnog odsjeka berlinskog proizvođača 3D štampača BigRep, NOWLAB, otkriva nam i sposobnosti i ograničenja 3D štampanja u većim dimenzijama.

Nema sumnje da ovaj motor, zahvaljuljući svojim isklesanim panelima, branicima i drugim detaljima koje su kreirali Marko Matija Kristofori i Maksimilijan Sedlak, izgleda zaista opasno i mračno, kao da je deo filma Kristofera Nolana. Ipak, njegov geometrijski profil je sasvim jednostavan, reflektujući snagu adaptivnih 3D štampača.

Nera kombinuje nekoliko inovacija koje je razvio NOWLAB, poput bezvazdušnih guma, funkcionalne integracije i tehnologije senzora. Ovaj motor i drugi prototipi ovog brenda definitivno pomeraju granice sposobnosti inžinjeringa.

Nismo sigurni da li će Nera ikada ugledati svjetlost dana kao proizvodni model, jer je prije svega kreiran kako bi ilustrovao dizajn, proizvodnju i logističke beneficije upotrebe BigRep 3D štampača. Ipak, detalji koji su osmišljeni ovim motorom, poput bezvazdušnih guma i laganih romboidnih felni vjerovatno će na neki način postati dio naše budućnosti.

(Luxlife)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije