Moto sport

Rasel: Mercedes je jasno rekao da ću imati isti tretman kao Hamilton

Rasel: Mercedes je jasno rekao da ću imati isti tretman kao Hamilton
Foto: Wikipedia | Rasel: Mercedes je jasno rekao da ću imati isti tretman kao Hamilton

Džordž Rasel kaže da je Mercedes vrlo jasno rekao da će s Luisom Hamiltonom imati jednake uslove kada 2022. godine postanu timske kolege.

Mercedes je prekinuo višemjesečna nagađanja objavivši u utorak da će se Rasel slijedeće godine pridružiti ovom timu, zamijenivši Valterija Botasa nakon što je tri sezone proveo s Williamsom.

Rasel je član Mercedesovog programa za mlade vozače od 2017. godine, a zamijenio je Hamiltona na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Šakira jer je sedmerostruki prvak bio pozitivan na kovid-19.

Taj će potez Ruselu pružiti prvu priliku u karijeri F1 da se redovno bori za vrh grida, a mnogi očekuju blisku borbu protiv Hamiltona, vozača 13 godina starijeg od njega.

No Rasel se ne pridružuje Mercedesu očekujući kako bi bio drugi vozač njemačke momčadi, rekavši da će slijedeće godine "definitivno imati ravnopravne uslove" sa Hamiltonom.

"To mi je bilo vrlo jasno", rekao je Rasel.

"Mislim da Mercedes u tom pogledu uvijek poštuje, kako bi oba vozača dobili najbolju priliku".

"Naravno da vjerujem u sebe i imam velika nadanja. Ali jednako tako znam koliko će to biti teško. Luis je sedmostruki svjetski prvak s razlogom, a mislim da sam na vjerocatno u jednoj od najsretnijih pozicija na gridu što mogu biti ovdje i učiti od njega", dodao je.

"Za sebe, ovo partnerstvo s Mercedesom doživljavam kao dugoročnu stvar i pretpostavljam da ću slijedeće godine morati iskoristiti kao stvarnu priliku za učenje – utrku po utrku i vidjeti kako ću se snaći".

Rasel je uvjeren da se po dolasku u Mercedes neće ponoviti nikakvi problemi unutar tima, te da je ekipa naučila iz prethodnih iskustava.

"Mislim da je Mercedes imao jasno iskustvo o lošoj dinamici u timu i potpuno su jasno dali do znanja da ne žele ponavljanje", tvrdi Britanac. Na ličnoj razini to ne želim. Mislim da je jako važno da kao timske kolege radimo zajedno i pritišćemo tim".

"Slijedeće godine to je novi bolid i novi propisi. Nema garancije ko će imati najbrži bolid. Pretpostavljam da je naš posao vozača da to pritisnemo naprijed".

"Rekao bih da smo Luis i ja u veoma različitim fazama svoje karijere, što mislim da također pomaže. Poštujem ga, tako da ne vidim da uopšte ima problema", rekao je Džordž Rasel.

(F1.Racing)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije