Moto sport

Red Bull i AlphaTauri ostaju u F1 uprkos odlasku Honde

Red Bull i AlphaTauri ostaju u F1 uprkos odlasku Honde
Foto: Tanjug/AP | Red Bull i AlphaTauri ostaju u F1 uprkos odlasku Honde

Šef Red Bullovog F1 tima Kristian Horner potvrdio je da će obje njihove ekipe ostati u Formuli 1 i nakon 2021.uprkos iznenađujućoj vijesti da će se Honda povući iz Formule 1 na kraju sljedeće godine.

Iako su ove godine uspjeli pobijediti s oba Red Bullove tima, Honda se zbog prevelikih troškova i fokusa na nove tehnologije vezane uz cestovne automobile odlučila povući iz Formule 1, ali i Red Bull i AlphaTauri ostaće u Formuli 1 i nakon 2021.

Odabir pogonskih jedinica neće biti jednostavan jer Mercedes od 2021. ima tri klijenta (McLaren, Williams i Aston Martin), s Renaultom su se razišli u vrlo lošim odnosima uoči prelaska na Hondu dok Ferrari ima dva klijenta i od ove godine nisu konkurentni.

Pravila kažu da proizvođač motora koji ima najmanje klijenata (Renault trenutno ima samo McLaren, a od 2021. neće imati nikoga) mora isporučiti motore ekipi koja ostane bez motora, a Ferrari i Mercedes prethodnih su godina odbili isporučiti svoje motore Red Bullu u strahu da ih ne ugrozi na stazi.

"Kao tim razumijemo koliko je Hondi bilo teško donijeti odluku da napuste F1 na kraju 2021. godine. Prebacivanje fokusa na automobilsku industriju dovelo je do te odluke, a mi razumijemo i poštujemo njihove razloge ", rekao je Horner i dodao:

"Njihova odluka donosi nam izazove, ali već smo bili u ovoj situaciji i sa svojom snagom i dubinom dobro smo pripremljeni da odgovorimo na pravi način, kao što smo to činili i prije."

"Iako smo razočarani što nećemo moći da nastavimo partnerstvo s Hondom, izuzetno smo ponosni na zajedničke uspjehe s pet pobjeda i 15 postolja za oba Red Bullova tima i želimo se zahvaliti Hondi na njihovom izvanrednom trudu i predanosti. Mi ćemo sebi dati vremena kako bismo razmotrili opcije i pronašli najkonkurentniju pogonsku jedinicu za 2022. i godine iza nje.", rekao je Horner.

(maxf1.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije