Moto sport

Red Bull postavio pitanje FIA-i za Mercedesovu brzinu

Red Bull postavio pitanje FIA-i za Mercedesovu brzinu
Foto: Facebook | Red Bull postavio pitanje FIA-i za Mercedesovu brzinu

Šef Red Bulla, Kristian Horner je bio vidno iznenađen brzinom koju je imao Luis Hamilton u utrci na Velikoj nagradi Turske, a postavio je pitanje FIA-i da se izjasne o tom pitanju.

Njemačka momčad je svojim vozačima u dvije utrke zamijenila pogonske jedinice. Sedmerostruki svjetski prvak je dobio novi motor, tačnije promijenio  je motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Luis Hamilton i Valteri Botas su jasno bili najbrža vozačka postava na Istanbul parku, a to se posebno izražavalo na pravcima.

Red Bull je do sada mogao parirati brzini koju posjeduju bolidi Srebrnih strijela. Međutim, to se počelo mijenjati od Velike nagrade Velike Britanije, kada je Mercedes počeo stvarati određenu prednost.

Ova brzina se promjenom pogonskih jedinica najviše osjetila na Velikoj nagradi Turske. Hamilton i Botas su bili izuzetno brzi, a Ferstapen i Perez nisu bili u stanju da pariraju. Nizozemac u utrci nije bio u stanju da se pokuša približiti Fincu ili da ga pokuša napasti.

Šefu austrijske momčadi nije jasno otkud Mercedesu tolika brzina jer uvjerava da je Hamilton bio između 15/20 km/h brži.

Horner ne zna je li to zbog drugačije konfiguracije, ali uvjerava da nisu protestvovali kod FIA-e po tom pitanju, već da su jednostavno postavili neka pitanja, baš kao i druge momčadi.

"Ako pogledate Luisovu brzinu na utrci u Turskoj, bio je 15 ili 20 km/h brži, tako da moramo pronaći još brzine. Možda su na drugačijim postavkama", rekao je Horner za Sky F1.

"Nismo protestovali ni oko čega i želimo to da razjasnimo. Postavili smo FIA-i neka pitanja, kao i drugi timovi. Red Bull nije jedina momčad koja je to pitala", dodao je.

S druge strane, Horner pohvaljuje dobar posao Serhia Pereza u borbi protiv Luisa Hamiltona i naglašava da je bio na razini Maksa Ferstapena. Aktualni svjetski prvak je bio vrlo agresivan prema Meksikancu, ali se Perez uspio odbraniti i stići do postolja.

"Serhio se borio žestoko protiv Luisa kao Maks. Vidjeli smo da ga je Luis izgurao skoro u bokseve. Od tog trenutka je ostao s njim i borili su se do krajnjih granica", dodao je Horner.

(F1Racing)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije