Moto sport

Red Bull uvjeren u novu kaznu za Hamiltona

Red Bull uvjeren u novu kaznu za Hamiltona
Foto: formula1.com | Red Bull uvjeren u novu kaznu za Hamiltona

Sportski savjetnik Red Bulla, Helmut Marko je i dalje uvjeren da će Mercedes morati ponovno promijeniti motor Luisu Hamiltona prije kraja tekuće sezone.

Bilo je mnogo nagađanja o tome hoće li sedmerostruki svjetski prvak trebati petu pogonsku jedinicu na nekim od preostalih pet utrka koje su ostale do kraja godine.

Takav potez mogao bi značajno uticati u borbi za naslov s obzirom na to da će svaka promjena biti rezultat kaznom na gridu, što će vozača pomjeriti prema začelju grida.

Hamilton je već uzeo novi motor s unutrašnjim sagorijevanjem na VN Turske. Međutim, s obzirom da je ovo bio samo jedan dio pogonske jedinice, kazna je bila pomjeranje od 10 mjesta unatrag, a ne na samo začelje grida.

Međutim, Marko vjeruje da će sedmerostruki svjetski prvak u nekom trenutku tokom njegove borbe sa Ferstapenom za titulu morati ugraditi još jedan novi motor.

"Uvjereni smo i dalje da će Hamiltonu trebati nova pogonska jedinica", rekao je Marko za Gazzettu dello Sport.

Ako bi se to desilo, donijelo bi dodatnu prednost Red Bullu jer savjetnik austrijske momčadi smatra da bi njihova ekipa mogla biti u prednosti u smislu boljeg prilagođavanja vremenskim uslovima na nekoliko nadolazećih utrka.

"Idemo na utrke gdje je vruće, a to nam je u prošlosti davalo prednost", dodao je.

S druge strane, nakon promjena pogonskih jedinica za Maksa Ferstapena i Serhia Pereza, prema Marku se ne očekuje nova promjena motora, osim ako se šta nepredviđeno ne dogodi.

"U normalnim okolnostima nećemo morati mijenjati motore", zaključio je Marko.

Ferstapen u ovaj trkački vikend koji se vozi za Veliku nagradu Meksika, ulazi kao lider prvenstva s 12 bodova prednosti u odnosu na Hamiltona, dok Mercedes u prvenstvu konstruktora drži vodeću poziciju sa 23 boda prednosti nad Red Bullom.

(F1Racing.BIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije